Kulturni centar Beograda: Počinje 14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture/ BINA 2019

Autor:

06.05.2019 11:57

Foto:

Foto:



Majske izložbe u Kulturnom centru Beograda biće otvorene u četvrtak 9. maja u 20.00 u okviru 14. BEOGRADSKE INTERNACIONALNE NEDELjA ARHITEKTURE / BINA 2019 POZITIVNO/AKTIVNO

U Galeriji Artget otvara se izložba pod nazivom ARHITEKTURA ALEKSANDRA STJEPANOVIĆA, a autori izložbe su Jelica Jovanović, Relja Ivanić i Marko Kažić. U BINA FOKUSU ove godine je stvaralaštvo i rad uvaženog arhitekte i profesora Aleksandra Stjepanovića.

Šetnja -Jugoslovenska udružena banka Huga Erliha (foto Nekadašnji enterijer banke)

Iz celokupnog opusa profesora Stjepanovića na ovoj izložbi su posebno izdvojeni i detaljno prikazani stambeni kompleks sa pratećim sadržajima, Blok 22 i 23, na Novom Beogradu i dve visokoškolske institucije: Fakultet dramskih umetnosti na Novom Beogradu i Filozofski fakultet u Novom Sadu.

U Likovnoj galeriji otvara se izložba NOVA TRADICIJA – Za stolom sa arhitekturom i umetnošću iz Južnog Tirola na kojoj će se predstaviti arhitekte: Roland Baldi Arhitekti, Bergmajstervolf arhitekti, Veronika Majer, Mesner Arhitekti, Plasmastudio, Peter Pihler Arhitektura, Kristijan Švinbaher, Totronik, kao i umetnici: Eliza Alberti, Mirijam Hajler,Tomas Huk, Martin Kargruber, Artur Kostner, Đankarlo Lamonaka, Jozef Rajner, Maria Valher.

Predavanje - Žene bauhausa, povodom 100 godina Bauhausa

Koncept izložbe počiva na čuvenom južnotirolskom gostoprimstvu i odražava njegov kulturni i višejezični karakter. Budući da je nastala u regionu u kome se govore tri jezika, sa raznolikom kulturnom scenom, izložba ima za cilj da pozove publiku za zajednički sto. Posetioci će moći da sednu za veliku trpezu gde će se služiti (prikazivati) arhitektonska i umetnička jela. Na meniju su tradicija, reinterpretacija i kreativni uticaji.