"Korešpodencija" u režiji Gorčina Stojanovića premijerno u Zvezdara teatru (foto/ video)

Autor:

30.01.2018 11:08

Foto:

Foto:



Komedije “Korešpodencija” prema tekstu Borislava Pekića, u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i sa rediteljskim potpisom Gorčina Stojanovića biće premijerno izvedena 1. februara u Zvezdara teatru.

Glumačku ekipa čine: Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković.

Reditelj Stojanović kaže da su očigledni razlozi za prihvatanje poziva za rad na predstavi svakako Pekić i Mihiz, Bata Stojković, na čijoj sceni će se predstava igrati, ali i da mu je i samom teško da izdvoji lične razloge zbog kojih je prihvatio da režira "Korešpodenciju“, jer ih je kako kaže mnogo:

-Poslednji put sam u ovom pozorištu režirao pre 20 godina, predstavu u kojoj je glavnu ulogu igrao Bata Stojković. Nije bez značaja da sam na ovoj sceni upoznao majku svog deteta, nije slučajno to što smo Leka i ja pre čtvrt veka radili Hamleta, a sada Korešpodenciju. Nije slučajno ni to što sam dva ili tri puta pokušao da radim sa Anicom, pa nam se nije dalo, nije slučajno što je tu Slavko Štimac, koga ja znam duže nego on mene - rekao je Stojanović i dodao:

-Takođe, nije slučajno što sam sa Jelenom Stupljanin sa kojom sam radio i u pozorištu i na filmu, ponovo u istoj priči. Ni sa Banetom Vidakovićem kog obožavam, a s kojim sam radio jednom, ni Joakim, zato što kad sam ga prvi put video na pozornici pomislio sam da je to nešto novo. Ništa nije slučajno -rekao je Gorčin Stojanović povodom novog izvođenja Pekićevog dela.

Korešpodencija” je dramatizacija jednog manjeg dela izuzetno obimnog Pekićevog romana “Zlatno runo”, segmenta koji je napisan u obliku prepiske i obuhvata nekoliko meseci s kraja 1847. i početka 1848. godine kada je cincarska porodica Njago počela da se pretvara u značajnu trgovačko-čaršijsku srpsku firmu “Simeon Njegovan i sin”. U predstavi ličnosti opšte putem poruka, kratkih i dugih pisama i telegrama, na distanci prostornoj, vremenskoj, pa i psihološkoj - zapisao je Mihiz uoči praizvedbe.

Reditelj Stojanović potpisuje i scenografiju i izbor muzike. Kostime je kreirala Lana Cvijanović, a koreografiju Irena Šarović.