Koprodukcija JDP i Grad teatra Budva: Nataša Ninković kao Selestina

Autor:

25.06.2019 16:57

Foto:

Foto:



U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u toku su probe predstave Selestina Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića. Premijera ove predstave, koja je koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i JU Grad teatar Budva, zakazana je za 18. jul (reprizna izvođenja u Budvi su 19, 20. i 21 jula). Beogradska premijera predstave biće održana na početku sezone 2019/2020. na Sceni „Ljuba Tadić” posle čega će biti na redovnom repertoaru JDP-a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Portal Radio Televizije Budva (@rtvbudva.me) on Jun 11, 2019 at 4:41am PDT

Roman Selestina pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti. Iako je prvi put objavljen krajem 15 veka, ovaj roman kao i sva klasična dela, nudi niz savremenih i svevremenih tema. To je svet u kom je novac glavni vladar i vrhovni bog, prepun lažnih moralista, koristoljubivaca, svet bez ljubavi i empatije. Najbolja predstavnica tog sveta je glavna junakinja Selestina, ostarela, prepredena svodnica, koja tačno zna u kakvom svetu živi i snalazi se u njemu najbolje što može. Ona pomaže mladom, beskrupuloznom bogatašu Kalistu da dođe do Malibeje, devojke iz ugledne i bogate porodice, u koju se on navodno zaljubio. Ova naizgled bezazlena i komična igra se polako pretvara u tragediju, u kojoj svi stradaju na svoj način.

Naslovnu ulogu, Selestinu, igra Nataša Ninković, a ostalu glumačku ekipu čine: Nikola Rakoćević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir Bandović, Anđelika Simić, Katarina Žutić i Maja Stojanović. Adaptaciju romana je uradila Maja Todorović koja je i dramaturg predstave. Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Ista Stepanov a kompozitor Vladimir Pejković.