Komemoracija Borki Pavićević: Vikala je iz sveg glasa - ne igraj se sa istinom

Autor:

04.07.2019 16:07

Foto:

Foto:



Neumorna, mudra, pravična, odana prijateljima i jedinstvena, tim rečima je teatrolog Mirjana Miočinović opisala direktorku Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) Borku Pavićević, koja je preminula u nedelju.

Miočinović, jedan od osnivača CZKD, je na komemoraciji u tom centru, ocenila da je smrt Borke Pavićević nenadoknadivi gubitak, prenosi FoNet.

"Mi koji smo nastojali da je sledimo bili smo trošna zdanja, dok je ona bila tvrđava", rekla je Miočinović.

Ona je ocenila da je kruna rada Borke Pavićević bilo stvaranje CZKD kao prostora za istinu i učenje i kao mesto otpora.

Pisac, etnolog i politički antropolog Ivan Čolović rekao je da je Borka Pavićević ostala verna svom imenu, samo su njena sredstva borbe bila nenasilna, poput solidarnosti i prijateljstva.

"Razoružavala je nenametljivom lepotom i elegancijom bez ukrasa", izjavio je Čolović.

On je ocenio da je Borka Pavićević preminula, "kao da je odlučila da sa odlaskom ne odugovlači", kao što je i živela i radila i dodao da je verovala da su komemoracije mesta na kojima se skupljaju ljudi zajedničkih vrednosti i spremni da se za te vrednosti bore.

Čolović je rekao da ne voli reč energija, ali da ne nalazi bolji pridev da opiše ono što je zračila i stvarala Borka Pavićević.

On je dodao da je Pavićević ostala Jugoslovenka, a da bi se danas u Jugoslaviji slavio Dan boraca i podsetio na stihove "Naša borba zahteva, kad se gine da se peva".

Reditelj Želimir Žilnik rekao je da je ovih dana objavljeno pregršt tekstova koji sa dostojanstvom govore o hrabrosti Borke Pavićević, ali da su se u komentarima na te tekstove, pored pozitivnih mišljenja i komplimenata, mogli čitati izlivi prezira, gneva i mržnje prema osobi koja je pokazivala spektar ljudskih vrlina i kvaliteta.

To, prema njegovoj oceni, pokazuje da dostojanstvo i pamet nisu nestali, ali da su u manjini.

Žilnik je rekao da je Pavićević kroz godine postala mudrija, čvršća i spremnija za borbu.

On je dodao da je tokom ratnih devedesetih Borka Pavićević sa grupom drugarica i koleginica pokala spremnost za borbu u antiratnim akcijama.

Žilnik je naveo da je kada je predstavila plan za CZKD, on izgledao kao "lansiranje satelita van ove zemlje koja je bila klanica", dok je sada CZKD najmoralnija, najdostojanstvenija, najhrabrija kulturna institucija u zemlji.

Na komemoraciji je prikazan i kratak film o akcijama i radu Borke Pavićević, a na početku komemoracije hor je otpevao pesmu koju je Dragan Protić napisao o njoj i koja glasi: "Vikala je iz sveg glasa ne igraj se sa istinom (...) još nam viče iz sveg glasa nema nam odustajanja".

Komemoraciji su prisustvovali mnogobrojni građani, među kojima profesori Čedomir Čupić, Lino Veljak, Ratko Božović, Zoran Stojiljković i Srbijanka Turajlić, glumica Branka Petrić, istoričarka Latinka Perović, arhitekta Dragoljub Bakić.

 

Maja Gašić

Autor