Jugoslovenska kinoteka: Otvorena revija filmova "Dani igre" (foto)

Autor:

24.01.2018 22:41

Foto:

Foto:



Revija filmova pod nazivom "Dani igre", posvećenu dokumentarnim i igranim filmovima koji se bave baletom i igrom otvorena je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci i traje do 28. januara.

Filmovi koji će biti prikazani na smotri  govore o sudbinama igrača i trupa koji su obeležili svetsku baletsku scenu rušeći tabue i stereotipe.

-Mnogima su filmovi pomogli upravo da otkriju umetničku igru ili da se zainteresuju za pojedine igrače, koreografe, a da ne govorimo o velikim igranim filmovima koji su uticali na čitave generacije igrača i koreografa, mladih, dece, da počnu da se bave baletom ili umetničkom igrom - istakla je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

Manifestaciju koju organizuje Beogradski festival igre otvorila je "Priča jedne balerine", dokumentarni film o Misti Kopland, koja je ušla u istoriju baleta kao prva Afroamerikanka imenovana za primabalerinu čuvenog njujorškog Američkog baletskog teatra.

Na programu su i film "Buntovnici na prstima", koji nastoji da otkrije tajnu uspeha trupe Balet Trokadero od Monte Karla, zatim "Maov poslednji igrač" o igraču koji je u dalekoj provinciji Kine, izabran da uči balet na Akademiji za umetničku igru u Pekingu, "Dzi Croquettes" o čuvenoj brazilskoj trupi koja je obeležila vreme revolucije i vojne diktature u ovoj zemlji, kao i "Polina" o mladoj balerini koja se tokom detinjstva priprema za najsloženiji klasičan repertoar, da bi kada dobija angažman u čuvenom Boljšoj teatru, otkrila savremenu igru i otišla u Francusku.

 

Filmom "Jednom me je pitala Pina" rediteljka Šantal Akerman otkriva detalje sa velike turneje Teatra igre iz Vupertala, kroz umetnost i svakodnevni život slavne Pine Bauš, dok film "Igračica" prikazuje zanimljiv život Loi Fuler, koja je početkom 20. veka postala senzacija u svetu umetnosti, umetničke igre, ali i nauke.

Svečanom otvaranju revije filmova "Dani igre" prisustvovala su brojna imena iz sveta kulture, umetnosti, kao i predstavnici diplomatskog kora.