Još jedna nagrada sa međunarodnog festivala: Zlatna zvezda za najbolju režiju Ognjenu Glavoniću

Autor:

11.12.2018 19:20

Foto:

Foto:



„Teret“ Ognjena Glavonića ne prestaje da oduševljava publiku i dobija značajna priznanja na međunarodnim festivalima. Najnoviju nagradu u nizu film je osvojio na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu.

Nakon gostovanja na festivalima u inostranstvu i uspešne srpske premijere na Festivalu autorskog filma, Glavonićevo ostvarenje pobralo je simpatije i na festivalu u Marakešu.

Film “Teret” Ognjena Glavonića u kanskoj selekciji “Petnaest dana autora”

Na gala večeri zatvaranja 17. izdanja festivala, žiri u sastavu: Džejms Grej, Loren Kante, Mišel Franko, Dakota Džonson, Lin Remzi, Danijel Brul, Žoana Hadžitomas, Ileana D'Kruz i Tala Hadid, dodelio je Glavoniću nagradu Zlatna zvezda za najbolju režiju.

Nagradu za najbolji film uručila je Monika Beluči rediteljki Sudabeh Mortezai za film Joy, koji govori o mladoj ženi prisiljenoj na prostituciju; nagrada žirija otišla je u ruke Lili Aviles za njeno debitansko ostvarenje The Chambermaid; Nidal Sadi osvojio je nagradu za najboljeg glumca za tunišansku porodičnu dramu Look at Me, dok je nagrada za najbolju glumicu dodeljena Aeni Švarc za njenu moćnu rolu u nemačkoj drami All Is Good.

 

U toku festivala, Martin Skorseze je Zlatnu zvezdu za životno delo uručio svom prijatelju i saradniku Robertu de Niru. Pored njih, gosti su bili i Anjes Varda, Giljermo del Toro, Vigo Mortensen, Gael Garsija Bernal, Kristijan Munđiu, Lorens Fišburn, Kjara Mastrojani...

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Agence MAP (@agence_map) дана 9. Дец 2018. у 1:45 PST

Teret je Glavonićev prvi igrani dugometražni film, i trenutno se nalazi na repertoaru nekoliko bioskopa u Beogradu i Srbiji.

Radnja prati Vladu, vozača kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koji vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. Ovo ostvarenje otvara pitanja ne samo odnosa prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i potrebe ljudi koji žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ana González Valle (@2014cronopios) дана 18. Нов 2018. у 12:06 PST


Glavnu ulogu vozača kamiona tumači Leon Lučev, dok se od sporednih pojavljuju Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina i Ivan Lučev.

Maja Gašić

Autor