Jagoš Marković dobitnik Nušićeve nagrade za afirmaciju dramske klasike

Autor:

17.04.2018 16:54

Foto:

Foto:



Bijenalna nagrada za pozorišnu režiju - Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike za 2018. godinu po odluci žirija pripala je pozorišnom reditelju "veoma osobene, bogate i markantne poetike" Jagošu Markoviću.

Nagradu dodeljuje Festival "Nušićevi dani u Smederevu", a u saopštenju žirija se navodi da su Markovićev veliki talenat i zanatska profesionalnost tokom bogate i plodne višedecenijske umetničke karijere u službi "razotkrivanja apsurda sadašnjeg vremena i njegovih, naopakih vrednosti".

Žiri je ocenio da su snažno obeležje većine Markovićevih predstava tužno-smešne, nakazno-komične i gorke paradigmatične priče.

- Svi oni koji cene umetnost režije Jagoša Markovića, i kritika i gledaoci, smatraju da kada on postavlja predstavu, nepogrešivo nalazi adekvatan rediteljski ključ, a zatim odgovarajućim scenskim sredstvima i preciznom podelom uloga postiže zavidne umetničke rezultate - navodi se u saopštenju.

Žiri koji je odlučivao o nagradi predvodila je glumica Ljiljana Stjepanović, a članovi su bili i glumica Radmila Živković, član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva Miljana Kravić i teatrolog dr Zoran Maksimović.

Maja Gašić

Autor