Izložba “Nova fotografija 9” u SKC Beograd

Autor:

29.05.2018 14:34

Foto:

Foto:



U okviru izložbe “Nova fotografija 9” biće predstavljeni radovi savremene umetnosti nastale u sistemu vrednosti i obrazovanja ustanovljenog kao vizija prof. Milana Aleksića na Novoj akademiji umetnosti. Prva izložba, nazvana "Nova fotografija", organizovana je 2010. godine od kada je pokrenut niz godišnjih izložbi istog koncepta – predstavljanje radova profesora i studenata.

Kao i prethodnih godina, publika će imati priliku da se upozna sa radovima autora koji fotografiju koriste kao alatku za istraživanje ali i kao vrstu izazova. Fotografija danas nudi bezbroj mogućnosti u značenju, formi i pristupu. Izložba “Nova fotografija 9” publici predstavlja radove autora koji postavljaju ključna pitanja o izgledu i značenju medija danas.

Fotografija predstavlja "žilu kucavicu" naše savremene kulture. Zanimljivo pitanje je zašto je to tako? Sličnost između onoga što se neposredno opaža i onoga što se vidi na fotografiji je zapanjujuća i to uglavnom otežava razumevanje fotografije. Naša prirodna percpecija nije isto što i fotografska, a tačnost reprodukcije nas uglavnom blokira u razumevanju.

Komplikovani odnos vizije i percepcije, iskustva i slike, pokazuju da je u fotografiji „učitano“ mnogo značenja. Fotografije sa različitim namerama nas navode na zaključak da je svet danas zasićen slikama. Suprotno tome, u realnosti, mi upravo taj svet posmatramo i doživljavamo kroz slike.

Moć fotografije se nalazi u njenoj privlačnosti a njen uticaj je vidan na svim nivoima kulture, potrošnje i ideologije. Način na koji fotografija konstruiše kulturu je česta tema umetnosti. Kombinacija različitih iskustava, lična i kolektivna arhiva slika, naša vizija sveta, složeni odnos prema identitetu i predstavljanju, svi ti činioci zajedno daju značenje fotografiji.

Profesori i studenti Nove akademije: Milan Aleksić, Vesna Mićović, Stefana Savić, Benjamin Beker, Tijana Pakić Feterman, Aleksandra Popović, Andrijana Pajovic, Goran Gocić i Marija Gocić, Goran Zlatković, Katarina Petrović, Tijana Kačarević, Jelena Kasavica, Tijana Manić, Tatjana Petrović, Katja Bondarenko, Jelena Stevanović, Lazar Sekulić, Duška Terzić, Anđela Stanojević, Jovana Pantić i Uroš Novović.

 

Maja Gašić

Autor