Iza horizonta: Snima se dokumentarni film o Lazi Ristovskom (video)

Autor:

16.03.2017 09:53

Foto:

Foto:



U Ustanovi kulture "Parobrod" predstavljen je deo do sada snimljenog materijala za dokumentarni film "Iza horizonta" o životu i karijeri klavijaturiste, kompozitora, aranžera i producenta Laze Ristovskog.

Njegova ćerka, scenarista i producent filma Sanda Ristovski Grlić rekla je da je film deo istoimenog projekta, koji je obuhvatio izložbu i koncert, a čiji je cilj čuvanje sećanja na život, karijeru i ličnost jednog posebnog čoveka.

Vasil Hadžimanov: Teško je opstati ako ne praviš kompromis sa vladajućim muzičkim trendovima

Ona je primetila da što se tiče institucija u Srbiji, njen otac kao da nije ni postojao, da su sve do sada što su snimili, uradili svojim sredstvima, ali da im je potrebna pomoć da bi završili film, te su treći put konkurisali kod Filmskog centra Srbije.

Njen suprug, reditelj filma Ivan Grlić podvukao je da je ideja za film proistekla iz želje da se ne zaboravi delo Laze Ristovskog i dodao da je film zamislio kao kolaž arhivskog materijala i intervjua sa 30-tak sagovornika, da svaki kadar ima "umetničku dozu", a vezujući kadar je Lazin beli "Hammond" pod imenom "Mikica" koji je bio deo scenografije koncerta u Sava Centru, ali i već "obišao" deset lokacija snimanja.

Reditelj Darko Bajić rekao je da je prihvatio da bude producent i mentor, jer ga je "oborio s nogu" Ivanov i Sandin entuzijazam bez koga je danas nemoguće snimiti film, ali i to što je reč o legendi rok muzike, koji je uticao na mnoge pa i na njega samog.

- I mene je inspirisao, slušao sam njegovu muziku dok sam snimao filmove. Montirao sam u Avala filmu, a Laza je imao u potkrovlju svoj studio. Često sam slušao muziku, a vezuje nas i jedna pesma iz serije 'Zaboravljeni', koju je otpevao Kiki Lesendrić - rekao je Bajić.

On je istakao i da u vremenu kada se urušio sistem vrednosti i kada svako od nas pojedinačno treba da vaspostavi sistem vrednosti, kako bi izgradili i ostavili putokaz za buduće generacije, da je potreban film o ljudima poput Ristovskog, junacima i borcima za svoju profesiju, da bi mladi nastavili dalje.

Josipa Lisac: Ako je većina išla levo, ja sam skretala desno

Milan Đurđević iz grupe "Neverne bebe", koji je do poslednjeg dana bio uz Ristovskog, rekao je da svi oni imaju misiju da etabliraju vrednosti, ideale, ljude iz vremena kada su vrednosti bile značajne u formiranju mladih ljudi.

- Poruke šaljemo svojim delom koje se naslanja na ljude koji su trasirali put u našoj pop-rok kulturi i koji su prepoznatljivi po načinu na koji su kreirali boju jednog vremena - kazao je Đurđević primetivši da je Ristovski do svog poslednjeg dana pokazivao da su ideali važniji od života, svestan činjenice da muzika ostaje kao dokument.

Snimanje filma počelo u februaru prošle godine, a prvi sagovornik bio je Boki Milošević koji je Ristovskog i doveo u Beograd.

Film će se snimati u Beogradu, Kraljevu, Kragujevcu, Bolu, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, na mestima koja su Lazi Ristovskom bila važna, predeli koje je voleo i šta ga je inspirisalo.

Planirano je da film bude premijerno prikazan u decembru, u godini kada se navršava decenija od Lazine smrti.

Komentari. (0)

Loading