"Hotel Slobodan promet" u JDP: Premijera vodvilja o ljudima bez empatije

Autor:

21.12.2016 18:34

Foto:

Foto:



Vodvilj Žorža Fejdoa "Hotel Slobodan promet" u režiji Borisa Liješevića biće premijerno izveden 23. decembra na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavljeno je na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović rekao je da će predstava "Hotel Slobodan promet" na neki način biti omaž Nikoli Simiću, koji je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu više od četiri decenije igrao u Fejdoovoj "Bubi u uhu".

Stojanović je citirao dramaturga Miloša Krečkovića rečima da "kada ubrzaš Ibzena dobiješ Fejdoa".

- Usporite ovaj komad i dodajte jednu finansijsku transakciju i dobićete Ibzena, dobićete 'Stubove društva', dobićete 'Noru', dobićete radikalnu kritiku građanskog društva - naglasio je Stojanović.

Liješević je priznao da nikad nije mislio da će raditi Fejdoa, sve do prošle godine kada je, režirajući predstavu Jasmine Reze, počeo da otkriva francusku komediografsku tradiciju, a izbor komada je, kako je dodao, došao iz interesovanja za žanr i zbog naslova koji mu je zazvučao opasno.

- Danas sve može biti slobodan promet i stekao sam utisak da je ovo vreme u kome živimo načinilo ovaj komad važnim. Uplašio sam se kada sam shvatio da ovaj komad zapravo govori o razmaženim ljudima građanske klase među kojima nema empatije - kazao je reditelj, rekavši da je Fejdoovo pero užasno oštro i da on nema milosti prema svojim likovima.

Liješević je rekao da i dalje vodvilj smatra "čistom zabavom" u kojoj su sada "ulozi ozbiljniji", dok glumac Nikola Đuričko ističe da kod Fejdoa postoji tradicija junaka koji prolazi katarzu sa publikom koja smejući se njemu, smeje se sebi, svojoj tajnoj želji, malograđanštini, gluposti.

- Mi smo ranije učitavali da je to samo zabava, jer smo smatrali da su teška drama ili tragedija jedino pravo pozorište, a vi kroz laki žanr možete imati kritiku društva, odnosa - rekao je Đuričko.

On je priznao da je komedija najteža, da je teško nasmejati ljude u "ovom komplikovanom vremenu", posebno publiku Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja je naviknuta na visok kvalitet.

Glumac Srđan Timarov je rekao da mu nikad nije bilo teže u savladavanju uloge, što samo govori da vodvilj, u kome sve treba da bude lepršavo, zapravo zahteva ozbiljne glumce.

On je istakao da je obaveza pozorišta da ponudi kvalitetnu zabavu, jer smo "okovani lošom zabavom koja se servira sa svih strana" i dodao da je recept za ovo vreme da se ozbiljne stvari kažu na duhovit način.

U predstavi igraju i Dragan Jovanović, za koga je Liješević rekao da je njegovo najveće otkriće i blago srpskog glumišta, zatim Anđelika Simić, Nataša Tapušković, Bojan Dimitrijević i mladi glumci Milica Gojković, Amar Chorović, Miodrag Dragičević, Anđela Jovanović, Marija Klanac, Sanja Marković i Tea Gjorgjioska.

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Maja Mirković, scenski pokret je osmislila Sonja Vukićević.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading