Filmski festival u Veneciji: Kluni, Del Toro i Aronofski u trci za "Zlatnog lava"

Autor:

27.07.2017 22:00

Foto:

Foto:



Organizatori 74. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) saopštili su danas da će se 21 ostvarenje takmičiti za glavnu nagradu "Zlatni lav".

Na spisku se nalaze filmovi reditelja Džordža Klunija, Giljerma del Tora kao i triler Darena Aronofskog, javila je agencija AP.

Venecijanski filmski festival: Ko će biti u žiriju?

Kluni će kao reditelj predstaviti ostvarenje "Suburbicon" sa Metom Dejmonom i Džulijanom Mur u glavnim ulogama.

Del Toro će se takmičiti za "Zlatnog lava" sa filmom "The Shape of Water", a Aronofski sa ostvarenjem "Mother" u kojem je glavna uloga poverena Dženifer Lorens.

Ovogodišnju Mostru koja počinje 30. avgusta, otvoriće film "Downsizing" (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna koji će biti prikazan van konkurencije.

Festival će 9. septembra zatvoriti film "Outrage Coda" japanskog reditelja Takešija Kitana.

Zlatni lav za životno delo ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji biće dodeljen američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu.

Počasne nagrade će biti uručene glumcima 1. septembra dok će na festivalu van konkurencije za "Zlatnog lava" biti prikazan film "Our souls at Night" reditelja Riteša Batre, s Džejn Fondom i Redfordom u glavnim ulogama.


Reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka biće članovi žirija kojim će ove godine predsedavati američka glumica Anet Bening.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Maja Gašić

Autor