Film "Druga strana svega" Mile Turajlić osvojio prestižnu nagradu u Holivudu

Autor:

12.12.2018 11:48

Foto:

Foto:



Dokumentarni film Mile Turajlić "Druga strana svega" osvojio je nagradu za najbolji scenario na godišnjoj dodeli nagrada Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA) u Los Anđelesu.

IDA Dokumentari Avards je najprestižnija svetska ceremonija posvećena dokumentarnom filmu. Ove godine je dodela održana u čuvenom Paramaunt studiju, u srcu Holivuda.

Ova ceremonija se takođe smatra jednim od glavnih događaja koji otvaraju sezonu Oskara. U okviru kampanje za oskarovsku trku, "Druga strana svega" je članovima američke akademije prikazan u Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku početkom ovog meseca, saopštio je Filmski centar Srbije.

"Druga strana svega" je priča o zemlji koju progone duhovi prošlosti, snimana u stanu majke Mile Turajlić, Srbijanke Turajlić. Kroz priču o porodičnoj prošlosti, zaključanoj iza jednih vrata, slušamo i priču o istoriji čitave jedne zemlje.

Film "Druga strana svega" našao se ranije na Njujorkerovoj listi najboljih filmova 2018. prema oceni jednog od najcenjenijih kritičara današnjice Ričarda Brodija. Brodi o filmu kaže da je to priča o gorkom paradoksu: neophodnosti hitne političke akcije pred licem nepravde i istovremena nesigurnost da će do napretka doći.

Ostvarenje Mile Turajlić je prošle godine u Amsterdamu osvojilo je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na jednom od najznačajnijih i najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu – IDFA.

Maja Gašić

Autor