Filip Gajić: Samo onaj koji se žrtvuje, daje svom životu smisao

Autor:

18.02.2017 09:57

Foto:

Foto:



Samo onaj koji se žrtvuje, daje svom životu smisao. Istorija pamti ljude koji su stradali zbog onoga u šta su verovali i one koji su voleli svoj narod uprkos njegovim manama. Ubijeni su mladi, ali priča o njima traje i danas

Ovim rečima glumac i reditelj Filip Gajić objašnjava motive za stvaranje predstave "Sestre braće Baruh" koja će premijerno biti izvedena večeras u "Dorćolskom narodnom pozorištu" u Solunskoj ulici.

Dušan Kovačević: Davimo se u nekusu sa svih strana, ljudi su željni i gladni kulture

- Braća Baruh (Isidor, Bora i Josif) stradali su u NOB-u, a njihove sestre Šela i Bela ubijene su u Banjičkom logoru. O pogibiji braće, nažalost, danas se malo zna. O sestrama još manje... Moja kći Natalija išla je u školu koja nosi ime "Braća Baruh" i ja sam poželeo da saznam nešto više o ovoj porodici - objašnjava Gajić u intervjuu za Novosti.

Reditelj kaže da je u dahu pročitao knjigu Radoja Davidovića "Povest braće Baruh", potom došao i do potomaka Sonje Baruh, kao jedine preživele od šestoro dece.

Isidor Baruh

- Ona se tokom rata kao skojevka krila u Jagodini pod lažnim imenom. Umrla je 1999. godine, što znači da je videla raspad zemlje i bombardovanje. Doživela je tako da, na neki način, žrtve njenih najmilijih budu dovedene u pitanje.

Gajić ističe kako je od Sonjine ćerke Šele saznao da je jedini motiv njene majke, kao i ostalih tetaka i stričeva, bio borba za pravednije društvo i otpor okupatoru.

- Predstavu sam radio kao bajku, jer iz naše perspektive njihova posvećenost idealima deluje nestvarno. Bez ikakvog ličnog interesa, svesno stradati za opšte dobro, danas je potpuno bajkovito - ističe Gajić i napominje:

- Želimo stariju publiku da podsetimo, a mlađu upoznamo sa onim što sa sobom nose nacističke ideje koje su ovog časa u usponu u celom svetu. Svedoci smo i pokušaja da se rehablilituju oni koji su direktno učestvovali u pogromu Jevreja, Srba, Roma... Ovo je moja prva predstava sa istorijskom tematikom i, nimalo slučajno, ukršta dokumentarno i bajkovito pozorište.

U predstavi igraju Jovana Belović, Vahid Džanković, Sunčica Milanović, Gordana Đokić, Milica Sužnjević i Aleksandar Stoimenovski. Scenskim pokretom bavila se Marta Bjelica, a rekvizitom Milorad Kalanj.

Film na početku i kraju svega: Intimna abeceda Jugoslava Pantelića

- Naš rekviziter zaslužuje da se posebno pomene. Radni vek proveo je na filmu, sarađivao je i u seriji "Otpisani". Kada je ostao bez svog prostora, našem pozorištu je doneo "u nasleđe" zanimljive rekvizite ne samo iz 20. već i 19. veka - objašnjava Gajić koji je završio novosadsku Akademiju umetnosti (odsek gluma) u klasi profesora Radeta Šerbedžije.

Filip Gajić kasnije je bio u braku sa Šerbedžijinom ćerkom Lucijom, s kojom ima sina Sergeja i kći Anastasiju. Najstarija Filipova kći Natalija (iz prvog braka) živi sa ocem u Beogradu.

Uspeh u Holivudu ga nije promenio: Uvek sam hteo da budem običan čovek prisan sa ljudima

Gajić je do sada napisao petnaestak komada i režirao duplo više predstava. Od svoje četrnaeste (do 47. godine) učio je "zanat" od Ljubiše Ristića u KPGT. Stalni član je Beogradskog dramskog već četvrt veka, ali nijedna njegova predstava nije na aktuelnom repertoaru. Iako, kako kaže, nikada nije odbio ponuđenu ulogu...

Komentari. (0)

Loading