Filharmonijski Kvartet na „Mokranjčevim danima“

Autor:

13.09.2016 18:22

Foto:

Foto:



Gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupio je na 51. „Mokranjčevim danima“ u Negotinu, u ponedeljak, 12. septembra. Tako je četvrti dan festivala bio posvećen muzici Petra Konjovića i Dmitrija Šostakoviča na Maloj sceni Doma kulture u bioskopu „Krajina“.

Muzički četverac - Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo), pripremio je za festivalsku publiku retko izvođen Konjovićev Kvartet br. 2 i Šostakovičev Kvartet br. 4.

"Manje je poznato da je Mokranjac bio i utemeljivač gudačkog kvarteta u Srbiji davne 1889. godine. Negotin je živ zahvaljujući besmrtnom Stevanu Stojanoviću Mokranjcu i njegovom delu. Srećni smo što smo svojim nastupom na Mokranjčevim danima doprineli očuvanju ove manifestacije kao i srpske muzičke baštine, izvodeći Drugi gudački kvartet Petra Konjovića koji je poslednj put izveden pre više od trideset godina", rekla je Jelena Dragnić u ime Kvarteta.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupa jednako aktivno na domaćoj kao i na međunarodnoj sceni. U svoje najskorije uspehe ubrajaju nastup u turskom gradu Izmiru, koncerte u okviru festivala Abu Dabi Klasiks i otvaranje sezone „Kamerna muzika u pustinji “ u oazi Liva, takođe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu i koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Pored koncertnih aktivnosti aktivni su i na polju edukacije, a njihovo muziciranje zabeleženo je na kompakt disku u izdanju Beogradske filharmonije, objavljenom 2015. godine.

Komentari. (0)

Loading