Festival ruske muzike Boljšoj: "Leb i sol" i Nemanja Radulović na Mećavniku

Autor:

26.06.2018 14:20

Foto:

Foto:



Svetski poznati violinisti Nemanja Radulović, Julijan Rahlin i Roman Simovič, proslavljeni pijanista Denis Macuev i drugi nastupiće u programima Festivala ruske muzike "Boljšoj" koji će biti održan od 14. do 17. jula na Mećavniku.

Kako je najavio osnivač festivala, slavni reditelj Emir Kusturica, festival će u 6. izdanju prvi put trajati četiri dana.

Emir Kusturica: Majica za Ruse, pesma za Francuze (foto)

- Dakle, svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo - našalio se Kusturica i naveo će se 60 muzičkih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiti u veštini izvođenja ruske klasične muzike za nagrade festivala u dve starosne kategorije.

- Radujemo se dolasku talentovanih muzičara koje smo grupisali u dve kategorije: Od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina. Broj takmičare iz Rusije i Srbije je po prvi put izjednačen. O najboljima će odlučiti žiri koji čine Dražen Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozumi i profesor Zoran Komadina - istakao je Kusturica.

Slavni reditelj je rekao da će na otvaranju festivala nastupiti naš proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim orkestrom „Dabl sens“.

Emir Kusturica uoči “Boljšoj” festivala: Želim da mladi umetnici ne budu opterećeni crvenim tepihom

- Kod nas samo dolaze vrhunski umetnici, pa ćemo tako ugostiti po nekima najboljeg pijanistu današnjice Denisa Macueva. Violinista Roman Simović će nastupiti sa orkestrom festivala 'Boljšoj' pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Julijan Rahlin je jedan od najboljih vilolinista sveta i on će nastupiti sa specijalno formiranim sekstetom festivala 'Boljšoj'. Takođe baletski igrač Konstantin Kostjukov ukrasiće svojim nastupom otvaranje festivala - objasnio je Kusturica.

On je napomenuo da će kao posebni gosti festivala nastupiti Kamerni orkestar škole muzičkih talenata iz Ćuprije u čast obeležavanja jubileja: 50 godina od osnivanja ove jednistvene škole.

- Američki gitarista Geri Lukas takođe gost festivala. On će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film 'Šahovska groznica' Vsevoloda Pudovkina - dodao je Kusturica.

Emir Kusturica: U svetu ne prolazi dobar film jer batina Holivuda vlada

Prema njegovim rečima, specijalno iznenađenja za sve učesnike i goste festivala biće koncert grupe "Leb i sol" na zatvaranju ovog prvorazrednog muzičkog događaja.

- Dolaze nam sjajni muzičari i biće zanimljivo kada se za vreme koncerata oglase medvedi, vukovi, lisice... Sve životinje koje okružuju Mećavnik. Verovatno je ovo jedini festival na svetu sa tako velikom koncentracijom vrhunskih umetnika sa idejom da se ta iskustva razmene sa mladima u ekološkom ambijentu. Naravno i naših 90 medveda čuće sjajnu muziku - našalio se Kusturica.

Maja Gašić

Autor