Engleska kraljica odlikovala srpskog novinara: Branko Rosić dobitnik Medalje Britanske imperije (foto)

Autor:

13.12.2017 21:26

Foto:

Foto:



Branko Rosić, novinar i pisac, dobitnik je Medalje Britanske imperije, koju mu je u ime njenog kraljevskog visočanstva Elizabete II, uručio ambasador Velike Britanije u Srbiji, njegova ekselencija Denis Kif.

Rosić je prvi državljanin Srbije koga kraljica Elizabeta II odlikuje za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije, i to u godini u kojoj se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa.

Branko Rosić: Nikad nisam razumeo ljude koji s velikim užitkom govore kako su ručali salatu

Medalja Britanske imperije (BEM) je jedno od odlikovanja koje je ustanovio britanski kralj Džordž Peti, u prvoj polovini XX veka. Medalja je prvobitno bila namenjena samo Britancima i stanovnicima nekadašnjih kolonija, ali se od 1992. njom nagrađuju i strani državljani koji su se istakli u umetničkom, naučnom, humanitarnom radu, uz posebne zasluge za unapređenje bilateralnih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i stranih država.

Rosić je zamenik glavnog urednika "Nedeljnika", a pisao je i za časopise "Pjeboj", "Kosmopoloten", "Nešnl džiografik", "Maks"...

Branko Rosić: Kako sam u Tokiju povukao rajsferšlus života i skinuo sav stres sa sebe

Svirao je u kultnom pank bendu "Urbana gerila", a kasnije i u elektro grupi "Berliner strass". Prvi roman "A tako je dobro počelo" objavio je pre dve godine.