Duplo slavlje: 30. rođendan Bitefa i premijera predstave posvećene velikoj Miri Trailović

Autor:

04.03.2019 14:03

Foto:

Foto:



Na današnji dan pre 30 godina otvoren je Bitef teatar, na inicijativu velike Mire Trailović.

- Nestašni i uporni pozorišni duh, kada se davne 1947. sa probama Bojana Stupice uselio u ove odaje, nikada više nije iz njega izlazio. Prošle su decenije i taj duh se sa današnjim danom definitivno ovde nastanjuje kao domaćin. Vidite i sami kako je ovo pozorište lepo i neuobičajeno i slutite mogućnosti koje pruža i događaje koji će se ovde odigravati -  rekla je Mira Trailović na otvaranju Bitef teatra.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija) on Jan 22, 2018 at 10:33am PST

- Umetnost počinje tamo gde se slože neke tajanstvene i nepoznate sile unutar čoveka i epohe. Srećna sam što će Beograd imati još jedno mesto gde će umetnici i gledaoci pokušavati da tu tajnu ljudskog postojanja, katkada dotaknu - rekla je tada Trailovićeva, i 7. avgusta iste godine preminula je ne sačekavši da vidi repertoar svog pozorišta.

U njenu čast sinoć je na sceni Bitef teatra biti izvedena predstava "M.I.R.A" u režiji Andraša Urbana.

Izvanredna glumačka ekipa, predvođena Mirjanom Karanović, u nešto više od jednog sata, imala je zadatak da "razgoliti" i sebe i vreme: od trenutka i okolnosti u kojima je teatar nastao (1989. godine i velikog mitinga na Ušću kojem je prisustvovala i Mira Trailović), burnih devedesetih, nekritičkog i nekreativnog pozorišta - do sudara i dodira dve imenjakinje, Trailovićeve i Karanovićeve. U ovoj nesvakidašnjoj priči svoj doprinos su dale i glumice Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić.

Kada su je novinari jednom pitali hoće li da se predstavi, rekla je da hoće, i kao pesmicu "izrecitovala" svoje ime u akronimu: "M - kao marljiva, I - kao iracionalna, R - kao radosna, A - kao ako, baš me briga. Mira. Mira Trailović". Otud i naziv predstave koja nije samo o Miri Trailović, već i o pozorištu i umetnosti uopšte koja je osnivačici Bitefa bila najvažnija.

Na istorijat Bitef teatra podsetiće i multimedijalni događaj "I dalje u zaveri", koji će 11. i 12. marta trajati bez prekida 30 sati, i to će biti "izloženi teatar i istovremeno izložba u teatru".

Kako je izgledalo otvaranje Bitef teatra, ali i sve ono što je obeležilo tri decenije postojanja ovog pozorišta, osnovanog na tekovinama Bitef festivala, publika će videti na izložbi "I dalje u zaveri".

- Kada prvi građanin našeg grada otvori ovo pozorište i preda ga pozorišnim umetnicima i svima onima čijoj tragalačkoj umetnosti odgovara ovaj prostor, neće ga predati meni, danas već veteranu mnogih pozorišnih pokušaja, već pre svega mladima po godinama ili po duhu, svejedno. Kada nas oni koji dolaze prevaziđu maštom, snagom i umećem, biću srećna - poručila je Mira Trailović na otvaranju Bitef teatra pre tačno 30 godina.

Rođendanu Bitefa i premijeri predstave prisustvovale su istaknute ličnosti iz sveta pozorišta.

 

Maja Gašić

Autor