Danas počinje 68. Filmski festival u Berlinu: Srbija sa tri filma na Berlinalu

Autor:

15.02.2018 15:24

Foto:

Foto:



Jedan od najprestižnijih svetskih festivala, 68. Filmski festival u Berlinu, počinje danas. Srbija će se predstaviti sa tri ostvarenja, a četiri filma nakon premijere na Berlinalu stižu na Fest.

Објава коју дели Milan Maric (@eugensmesni) дана 15. Феб 2018. у 3:44 PST

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić je u izjavi Tanjugu najavio da će 17. februara u Glavnom takmičarskom programu Berlinala biti prikazana rusko-poljsko-srpska koprodukcija Dovlatov, Alekseja Germana mlađeg kome glavnu ulogu igra Milan Marić.

Jevtić ističe da Srbija decenijama nije imala nijedan film u Glavnom takmičarskom programu berlinskog festivala i da su karte već rasprodate i za premijeru i za prvu reprizu.

Istog dana u selekciji "Generation", koja je posvećena omladinskim filmovima, biće prikazan kratki animirani film Neputovanja, Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Animirani film "Neputovanja"

U program "Forum", koji je posvećen klasicima, uvršteno je kultno ostvarenje Kad budem mrtav i beo, Živojina Pavlovića, koje će imati čak tri projekcije, a reč je o restauriranoj kopiji izrađenoj u okviru projekta "Vip Kinoteka“.

Stvaraoci iz Srbije učestvovaće na platformi za umrežavanje "Berlinale talents“ (Berlinale Talents), koja traje od 17. do 22. februara.

U programu "250 talenata“, koji će ove godine okupiti 128 žena i 122 muškarca, učestvovaće reditelj Marko Grba Sing i scenografkinja Miljena Vučković.

U 10 projekata odabranih za učešće u programu „Prodžekt lebs“ (Project Labs) uvršten je projekat „Pejzaži slobode“ (Freedom Landscapes) Marte Popivode, takođe učesnice skupa „Berlinale talents“.

Jevtić naglašava da je Berlinale najvažniji festival za evropsko tržište, posebno za centralnu i južnu Evropu.

-On je nama možda i važniji od Kana, jer se tu postiže većina dogovora. Svi su na jednom mestu, svi sedimo na tom marketu i tu se prave dogovori za celu godinu -objasnio je Jevtić.

Sa prošlogodišnjeg Berlinala beogradska publika će na predstojećem Festu, koji se održava od 23. februara do 4. marta, imati priliku da pogleda filmove Ana, ljubavi moja, Božija zemlja, Tragom kostiju, Fantastična žena i Zabava, a u programu su se našla i tri ostvarenja iz Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg berlinskog festivala.

Pored već pomenute srpske manjinske koprodukcije Dovlatov, tu su i Lice - novi film poljske reditelje Malgoržate Šumovske, čiji je prethodni film Telo prikazan na 44. Festu, i Eva –adaptacija romana britanskog pisca Džejmsa Hedlija Čejsa u režiji Benoa Žakoa.

"Lola na Berlinalu“ je selekcija koja prikazuje najbolja ostvarenja nemačke kinematografije, a iz ovog programa na Fest stiže Niotkuda, novi film Fatiha Akina, višestruko nagrađivanog nemačkog reditelja turskog porekla, ovenčanog Zlatnim medvedom na Berlinalu za Glavom kroz zid (Head On).