Čuvena slika Vilijema de Kuninga ponovo na aukciji

Autor:

29.09.2016 22:16

Foto:

Foto:



Apstraktna slika "Bez naslova XXV" čuvenog slikara Vilijema de Kuninga biće ponuđena na aukciji ove jeseni, a procenjuje se da može dostići cenu od preko 40 miliona dolara.

Aukcijska kuća Kristi prodala je istu sliku 2006. godine za 27, 1 milion dolara, što je bila rekordna cena po kojoj je prodato neko delo savremene umetnosti.

Kristi predviđa da će živopisno Kuningovo delo postaviti novi rekord za apstraktni impresionizam.

Slikar američko-holandskog porekla naslikao je čuveno delo "Bez naslova XXV" tokom naleta kretivnosti sredinom 70-ih godina prošlog veka, kada je Kuning naslikao niz velikih slika koje su bile inspirisane pejzažima iz seljačkog zaseoka u istočnom Hemptonu i Springsu.

-Tokom 70-ih godina on je pronašao novu ljubav i u tome je pronašao inspiraciju, ali tome je doprineo dolazak u Springs gde je dizajnirao i sagradio sopstveni atelje. Imao je fantastično svetlo i bio je ludo zaljubljen - rekao je Bret Gorvi, zadužen za posleratnu i savremenu umetnost u aukcijskoj kući.

"Bez naslova XXV" je jedna od Kuningovih najvećih slika, dimenzija 77 sa 88 inča.

-Slika ima neverovatno jedinstvo i celovitost, uprkos činjenici da je boja naneta na toliko različitih načina-, rekao je Gorvi.

Stručnjaci smatraju da je delo nastalo u "najuspešnijem" periodu za slikara. To je bio fantastičan period stvaralaštva u kome je umetnik naslikao neka od svojih najboljih dela. Slika je 2008. godine prodata privatnom kolekcionaru.

Rekord među Kuningovim delima drži druga slika iz 1977. godina koja je na aukciji pre nekoliko godina prodata za 32 miliona dolara.

Komentari. (0)

Loading