Čajkovski i Brams večeras otvaraju BEMUS

Autor:

19.10.2016 11:05

Foto:

Foto:



Beogradske muzičke svečanosti (Bemus), 48. po redu, počeće večeras Bramsovim koncertom za violinu i orkestar i Patetičnom simfonijom Čajkovskog koje će na Kolarčevoj zadužbini izvesti violinista Dragan Sredojević i Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

Publika će tokom narednih 14 festivalskih dana imati priliku da vidi i čuje plejadu velikih umetnika, kako svetskih tako i domaćih, a jedno od iznenađenja biće i opera Stevana Hristića "Suton" koja u Beogadu nije izvođena od 1954. godine, rekla je na konferenciji za novinare predstavnica Centra beogradskih festivala Jelena Janković Beguš, a prenosi Beta.

Dirigent Vesna Šouc navela je da će "Suton", najbolja srpska opera, prvi put biti izvedena u celosti.

- Sadržaće i baletski čin za koga se dugo verovalo da je izgubljen - rekla je Šouc i dodala da će "Suton" pred publikom biti izvden upravo na način koji je kompozitor zamislio.

Umetnički direktor festivala Svetislav Božić rekao je da će ove godine na Bemusu nastupati svetski velikani poput Borisa Berezovskog i pobednika prošlogodišnjeg konkursa "Čajkovski" Dmitrija Maslejeva, ali i plejade domaćih umetnika.

- Ovogodišnji Bemus biće sabirni centar svega što je vreme proverilo, od klasicizma do naših dana, biće zastupljeni različiti stilovi, vrhunski umetnici, ali i oni koji se još kuju na fakultetu - istakao je Božić.

Dirigent Bojan Suđić naveo je da su oba dela koje će otvoriti Bemus najvizvođenija i najzahtevnija. Dodao je da će drugi nastup Simfonijskog orkestra, sredinom festivala, biti orijentisan na domaće autore kao što su Irena Josifoski (violončelo), Bojan Peković (gusle), Marko Kovač (klavir) i Nebojša Maksimović (klavir).

Drugog dana Bemusa, na "Koncertu mladih muzičara" predstaviće se Nemanja Belaj (violina), Vuk Božilović (klavir) i Nenad Ivović (klavir). Muški hor "Optina pustinja" iz Sankt Peterburga nastupiće u petak na Kolarcu, na kome će dan kasnije biti priređen autorski koncert Vere Milanković uz učešće Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla MO "Stanislav Binički".

U nedelju u Etnografskom muzeju koncert će održati grupa "Crnućanka" iz Gornjeg Milanovca. Beogradski kamerni hor 24. oktobra će se predstaviti publici u Sabornoj crkvi, pijanista Ratimir Martinović će dan kasnije u Skupštini grada izvesti dela Vasilija Mokranjca.

Vojvođanski simfonijski orkestra sa violončelistom Draganom Đorđevićem će nastupiti u petak, dan kasnije pred publiku će izaći Berezovski, a 30. oktobra Bavarski kamerni orkestar sa Sretenom Krstićem (violina) i Natašom Veljković (klavir).

Maslejev nastupa 31. oktobra, a na zatvaranju 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini Orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

U Jugoslovenskoj kinoteci će 23. oktobra i 2. novembra biti prikazani snimci opera "Peleas i Melisanda" Kloda Debisija i "Tako čine sve" Volfganga Amadeusa Mocarta sa ovogodišnjeg festivala u Eks-an-Provansu.

Ulaznice su u prodaji po cenama od 600 do 2.000 dinara, dok je za komplet ulaznica za osam koncerata sa popustom od 20 odsto potrebno izdvojiti 6.000 dinara. Pet programa je besplatno.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading