Biljana Krstić: Đorđe Balašević je najviše navijao za moju solo karijeru

Autor:

21.11.2016 13:07

Foto:

Foto:



Poznata pevačica tradicionalnih sprskih pesamam Bilja Krstić otkrila je ko je zaslužan za to da krene putem solo karijere.

- Za to su najviše navijali Đorđe Balašević i nekadašnji gitarista "Korni grupe" Josip Boček. Đole pogotovu, oni su mi 1983. uradili prvi album "Prevari večeras svoje društvo sa mnom", kada je novi talas bio vodeći. Mada je album bio pop, više je ličio na kantri, što je bilo u potpunom kontrastu sa onim što se tada pojavilo. Eto, po nagovoru njih dvojice krenuh u solo vode, mada sam najviše uživala u pevanju bek vokala. Uvek sam volela da imam ekipu iza sebe, nikad nisam bila solista u pravom smislu - rekla je Biljana za Novosti i dodala kako se odlučila za tradicionalnu muziku:

- To je bilo logično, jer je "Suncokret" u ono vreme obrađivao tradicionale, ali u "Ranom mrazu" nije bilo dodirnih tačaka s tim. Sve žurke su se tada, posle rok muzike, završavale nekom lepom pesmom iz Vranja. Ja sam Nišlijka i obožavam taj melos. Tvrdim da nigde na svetu nema tako lepih pesama kao na jugu Srbije, posebno u Vranju. Svi su uspeli da svoju tradicionalnu muziku izbace na površinu, a čini mi se da Srbija ništa nije uradila sa pesmama iz Vranja. Ono što je fado za Portugaliju, to je vranjska muzika za Srbiju. Moramo da učinimo da pesma živi. Ona je kao živi organizam, s vremenom menja i oblik i formu.

Biljana će 24. novembra koncertom u Sava centru, četiri decenije otkako je počela da peva i 15 godina "Bistrik orkestra". To će biti prilika da otpeva i klasike vranjske nardone muzike koji Biljanu posebno inspirišu:

- Kada sam počinjala, samo nas nekoliko je to radilo. Što se tiče vorld mjuzik scene kod nas, gotovo da ne postoji, mada je početkom 21. veka bila veoma atraktivna. Pre svega, time treba da se bavi država, a zatim kulturne institucije. Sve mora da se menja iz temelja. Kod nas i danas važi mišljenje: "Pevaš narodne pesme. Jao, pa to je seljana". Ljudi ne znaju da je kompletna muzika nastala na osnovama tradicije. Neko uživa u fadu, a ne uživa dok sluša "Dimitrijo, sine Mitre" ili "Magla padnala". Neka mi objasni u čemu je razlika? Ono kao zvuči kulturnije, što nije tačno. Varoške gradske pesme iz Vranja su čudo i prava lepota.

Komentari. (0)

Loading