Aleksander Pejn: Holivud finansira samo velike i glupe filmove, to je sramota za kulturu

Autor:

12.09.2018 12:55

Foto:

Foto:



Pod sloganom „Od nezavisnog filma do Oskara“, sutra u Domu omladine Beograda počinje Festival nezavisnog američkog filma „Indi Belgrejd 2018“, a specijalni gost biće reditelj i scenarista, dvostruki oskarovac Aleksandar Pejn.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Cody Ingersoll (@aureliingersoll) дана 2. Сеп 2018. у 11:19 PDT

Ikona nezavisnog filma, autor Stranputica, Nebraske, Potomaka i Sve o Šmitu biće prisutan sutra na svečanom otvaranju festivala, a dva dana kasnije primiće nagradu „Indi ajkon nagradu“ za životno delo i razgovarati s beogradskom publikom o svom putu od nezavisnog filma do Oskara, nakon čega će uslediti projekcija njegovog filma Smanjivanje (Downsizing).

U susret svojoj prvoj poseti Beogradu, kaže da se raduje susretu s ljubiteljima filma i da je počastvovan pozivom.

O odnosu (konfliktu) američkog nezavisnog filma i Holivuda, u razgovoru s rediteljima Hristinom Hadžiharalambus i Radoslavom Pavkovićem, primećuje da nije lako o tome govoriti i da bi se morali jasno definisati pojmove „konflikt“, „nezavisnost“, čak i „realnost“.

-U mom slučaju, smatraju me za režisera nezavisnih američkih filmova, ali sve moje filmove finansirali su studiji. S druge strane, možete pronaći 'stvarno' nezavisne američke filmove malih budžeta, čija je jedina poruka: 'Molim vas, angažujte me da napravim veliki film'. Očigledno je danas glavni konflikt u tome što holivudski studiji finansiraju samo velike, često glupe i nasilne filmove, na štetu edukativnijih, zrelijih filmova. To je sramota i zbog toga naša kultura trpi - ocenio je Pejn.

Zapaža i da samo nekolicina filmadžija snima komedije, a još manji broj njih vidi komediju kao ozbiljnu filmsku formu, za njega „najozbiljniju filmsku formu, pogodnu za bavljenje teškim i mračnim temama“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CINE CALLISTO (@cinecallisto) дана 6. Авг 2018. у 6:56 PDT

-Komedija, ironija, satira, koju god reč želite da upotrebite, stvaraju odličan efekat koji dozvoljava ljudima da teške teme sagledaju sa određene distance i tako im pristupe nepristrasnije. Kao što je Oskar Vajld umeo da kaže: 'Kada govorite ljudima istinu, morate ih u isto vreme i nasmejati. U suprotnom, ubiće vas' - naglasio je oskarovac.

Ne može, dodaje, da ponudi savet kako stvarati komedije, „socijalne komedije“.

-Moraju prirodno izaći iz vas. Ali svakako možete dobiti inspiraciju gledajući Čaplinovog Velikog diktatora, Biti ili ne biti, filmove Miloša Formana ili veliki broj italijanskih komedija iz pedesetih i šezdesetih godina - rekao je Pejn.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Motion Picture Mania (@motionpicture.mania) дана 2. Авг 2018. у 2:42 PDT

Kada je reč o uticaju evropske kinematografije, prvo mu padaju na pamet Italija i Španija.

Dvostruki oskarovac u srpskoj prestonici: Slavni reditelj Aleksander Pejn stiže u Beograd

-Italijanska kinematografija u periodu od 40-ih do 70-ih godina nudi beskonačnu zalihu divnih i inspirišućih, ljudskih filmova. Što se tiče Španije, uživam u dramatičnom i grotesknom – Viridijana je jedan od mojih omiljenih filmova za sva vremena. Naravno da je to Bunjuel, jedinstveni filmski genije, ali obožavam i druge španske reditelje. Pogledao sam i dosta francuskih filmova, ali mi se ne dopadaju kao ostali. Takođe bih izdvojio češku kinematografiju 60-ih godina. Nisam ih pogledao onoliko koliko bih želeo, ali poezija i humor su odlika mnogih od tih filmova - rekao je Pejn.