Danas je Veliki petak: Zašto devojke treba da stavljaju cveće pod jastuk?

Autor:

30.04.2021 10:46

Foto:

Foto:

Običaji za Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik, slični su u mnogim krajevima naše zemlje, a prema narodnom verovanju - ako uradite sledećih nekoliko stvari, bićete blagosloveni tokom cele godine



Najtužniji dan u hrišćanstvu, kada je Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti, provodi se u strogom postu, tihovanju i molitivi kako bi se iskazala tuga zbog smrti Sina Božijeg, koji se žrtovao za sve ljude. Crkvena zvona, znak hrišćanske radosti, ne čuju se od četvrtka do Uskrsa, a prema narodnom verovanju, ovih dana ne treba slušati ni muziku. 

StudioBarcelona iStock Getty Images Plus via Getty images

 

Danas se farbaju jaja i ne radi se ništa drugo - u kući se ne pali vatra, ne kuva se, čak se ni hleb ne mesi ujutru. Međutim, prema narodnom verovanju danas je najbolji dan za kalemljenje voća jer će se "primiti sve što se tog dana nakalemi“. Takođe, veruje se da prostor u kojem boravite na Veliki petak treba pomesti metlom, a nju potom baciti, kako bi se kuća očistila od zla i negativne energije.

Evo još nekih običaja koje treba praktikovati, a koji se posebno odnose na mlade devojke. 

Pročitajte i Kako da brzo, lako i zdravo pripremite uskršnja jaja?!

Sanjati budućeg muža

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na današnji dan uberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža.

Da vas ne boli glava  

Veruje se da onog ko opere kosu na Veliki petak, cele sledeće godine neće boleti glava. Nekad su roditelji devojčicama na ovaj dan vezivali kosu pod vrbom, kako bi brzo rasla.

Za zdravlje

U mnogim krajevima naše zemlje na Veliki petak se ne jedu koprive, a strogo je zabranjeno piti vino, simbol prolivene Hristove krvi. Posti se na hlebu i vodi, a osim telesnog posta, treba sprovoditi i duhovni - dan provesti u lepim mislima, molitvi i u miru sa sobom i drugima. Prema narodnom verovanju, ako se danas pomolite Bogu i zamislite neku lepu želj, ona će vam biti ispunjena. 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading