15 godina "Velike drame": Vuk Kostić ponovo u predstavi Siniše Kovačevića

Autor:

05.02.2017 12:42

Foto:

Foto:



Predstava "Velika drama", po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića, biće izvedena sutra, 6. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu povodom 15 godina od premijere, prenosi Tanjug.

U ovom poetsko-realističnom komadu, Kovačević i veliki glumački ansambl (više od 50 izvođača) kroz potresnu sagu o našoj novijoj istoriji, od sredine do kraja 20. veka, preispituju kako istorijski događaji utiču na pojedinca, na koji način ideologija i politika tragično određuju ljudske sudbine.

Ovo je, zapravo, priča o tragičnoj sudbini jednog čoveka koji personifikuje tragizme mnogih ljudi, svih onih koji su nekritički verovali u jedan novi sistem, koji je trebalo da im obezbedi zemaljski raj, stoji na sajtu nacionalnog teatra.

Kovačević se u ovom svom najambicioznijem dramskom komadu, na čijem je tekstu radio punih 13 godina, fokusira na crnogorsku porodicu Vučić, koja aktivno, u ideološkom i svakom drugom smislu, učestvuje u kolonizaciji Vojvodine...

Predstava je iznedrila plejadu mladih glumaca - Vuka Kostića, Hadži Nenada Maričića, Branislava Tomaševića, Sonju Kolačarić, Bojanu Stefanović, Ljubomira Bandovića, Sinišu Ubovića, Igora Ilića, Ivanu Šćepanović, Jelenu Helc Vesković, Vjeru Mujović, Anastasiju Mandić, Milenu Sijerković Đorđević, Senu Đorović, Borka Sarića, Kalinu Kovačević, Uroša Uroševića...

Kao dobra protivteža mladima u predstavi su igrali iskusni glumci poput Tanasija Uzunovića, Miodraga Radovanovića Mrguda, Ljiljane Blagojević, Ognjanke Ognjanović, Rade Đuričin, Gorjane Janjić, Ljubivoja Tadića, Radovana Miljanića, Anđelke Milivojević, Dušanke Stojanović Glid, Lepomira Ivkovića, Andreje Maričića, Branka Jerinića, Dobrile Ćirković, Aleksandre Nikolić, Predraga Miletića, Ljiljane Gazdić, Boška Puletića, Dimitrija Ilića...

Među njima, sve do smrti 19. decembra 2013. godine, bila je i Ružica Sokić.

Dva dana kasnije, predstava je odigrana u njenu čast, a tom prilikom, publici u prepunoj sali, obratila se Ljiljana Blagojević koja je, između ostalog, kazala da je ta priznata glumica punih 11 godina, u ulozi Tijane, bila "stub nosač" predstave.

U međuvremenu, 2. decembra 2015. godine, preminuo je i Srboljub Milin koji je od premijere sve vreme tumačio ulogu popa Stojana.

Tokom svih ovih godina predstava je imala veliki broj planiranih i neplaniranih alternacija.

Mnogi su odlazili i vraćali se u nju iz najrazličitijih razloga, često iz najsrećnijeg - za 15 godina rođeno je više od 20 beba.

"Velika drama" je doživela ogroman uspeh kako kod publike, tako i kod kritike. Tri nagrade, dve glumačke (Vuku Kostiću Sterijina nagrada za glumu, Ljiljani Blagojević nagrada Narodnog pozorišta) i jedna Siniši Kovačeviću za tekst (nagrada "Dragiša Kašiković"), potvrđuju izuzetan umetnički domet ovog velikog i ozbiljnog scenskog dela za koji se uvek traži "karta više".

U svim istraživanjima o najgledanijim komadima, "Velika drama" je uvek visoko kotirana na listi, a na raznim internet forumima, prema mišljenju publike, i danas je jedna od najomiljenijih predstava.

Od premijere, 22. februara 2002. godine, na dosadašnjih 215 izvođenja, predstavu je na matičnoj sceni i gostovanjima videlo oko 110.000 gledalaca.

Ovaj četvoročasovni komad, pored beogradske, gledala je i publika na gostovanjima u Trsteniku, Pančevu, Vršcu, Nišu, Lazarevcu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Novom Sadu, Pančevu i Obrenovcu.

Na izvođenju 6. februara u podeli će biti Vuk Kostić, Ljiljana Blagojević, Tanasije Uzunović, Miodrag Radovanović, Ognjanka Ognjanović, Rada Đuričin, Sonja Kolačarić, Ljubivoje Tadić, Viktor Savić, Bojan Krivokapić, Vjera Mujović, Branislav Tomašević, Dimitrije Ilić, Lepomir Ivković, Andreja Maričić i mnogi drugi.

Dramaturg predstave je Željko Hubač, scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, kostime je uradila Marina Vukasović Medenica, a muziku je komponovala Ksenija Zečević.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading