Predstava “Art” ponovo na sceni Ateljea 212

Autor:

30.01.2020 19:25

Foto:

Foto:



Dvadesetdve godine nakon beogradske premijere, glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić i Branislav Zeremski 31 . januara na sceni Mira Trailović ponovo će zaigrati komad Jasmine Reze, u režiji Alise Stojanović

Glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić i Branislav Zeremski ponovo su udružili snage u Ateljeu 212, gde su obnovili predstavu “Art” Jasmine Reze, u režiji Alise Stojanović. Dvadesetdve godine nakon beogradske premijere, trojica dramskih umetnika izvešće čuveni komad 31. januara na sceni “Mira Trailović”.

U Parizu, na sceni Komedi Teatra Šanzelize, 1994. premijerno je izveden komad “Art” francuske autorke Jasmine Reze. Odmah posle francuske premijere, “Art” je, u prevodu Kristofera Hemptona, premijerno izveden 1996. na londonskom Vest Endu, gde je, sa neverovatnim uspehom, igran osam godina. Usledila je i jednako uspešna njujorška premijera i 600 igranja predstave “Art”. Negde između londonske i njujorške, 4. oktobra 1997. godine, izvedena je i beogradska premijera “Arta” u Ateljeu 212, u režiji Alise Stojanović.

“Art” je u Parizu dobio tri Molijerove nagrade, za najbolji komad, predstavu i Jasmina Reza za najboljeg autora. U Londonu, priznanje “Lorens Olivije” za najbolju komediju pripala je “Artu”, kao i “Evening Standard Theatre” nagrada, najstarija pozorišna nagrada u Velikoj Britaniji koja se dodeljuje za izuzetno pozorišno dostignuće. U Njujorku “Art” je dobio Toni priznanje, kao i nagradu njujorških kritičara za najbolju dramu.

Glumci Ateljea 212 za uloge u predstavi “Art” naizmenično su nagrađivani na pozorišnim festivalima, na nekim i sva trojica. Branislav Zeremski je za ulogu Ivana dobio nagradu “Miloš Žutić” za najbolje glumačko ostvarenje u 1998. godini. Scenograf predstave Darko Nedeljković je zajedno sa svojim timom nagrađen na Drugom bijenalu scenskog dizajna, a predstava je proglašena najboljom predstavom u sezoni 1997/98. godine. Izvedena je više od 200 puta, igrana je na mnogim pozorišnim festivalima i gostovala je u Beču, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Ženevi, Torontu, Skoplju i mnogim drugim gradovima.