Na današnji dan napustila nas je legenda: Nikola Simić postavio je standarde budućim generacijama!

Autor:

09.11.2020 18:00

Foto:

Foto:



Na današnji dan pre šest godina napustio nas je jedan od najvećih, ako ne i najveći glumac na ovim prostorima.

'Šefe koji ti je vrag' besmrtna je rečenica koju je izgovorio kada je pozajmljivao glas Dušku Dugoušku. Oživeo je i Gargamela u Štrumfovima, Mikelanđela i Sekača u Nindža kornjačama, Mikija Mausa, Šilju, ali i mnoge druge crtane likove koji su obeležili detinjstvo svima nama.

Velikan domaće scene Nikola Simić, pozorišni, televizijski i filmski glumac, neponovljivi Dimitrije 'Mita' Pantić' iz filmske sage 'Tesna koža', preminuo je na današnji dan 2014. godine u Beogradu!

Pročitajte i: Preminuo Šon Koneri, legendarni Džejms Bond je zauvek otišao sa scene (video) 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serije_klub ❤ (@serije_klub) on Nov 8, 2020 at 3:49am PST

Legendarni glumac rođen je 1934. godine u pekarskoj porodici u Beogradu. Ljubav prema glumi cvetala je u njemu od detinjstva, a istu je i diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1958. godine. Između ostalih, bio je u klasi s Batom Živojinovićem, Ružicom Sokić i Radom Đuričin.

Iza sebe ostavio je brojne filmske i televizijske uloge koje će ostati upamćene zauvek. Pored pomenute 'Tesne kože' čitavu epohu domaće kinematografije obeležio je ulogama u seriji 'Ljubav, navika, panika' i 'Srećni ljudi'.

Nikola je odrastao na Zvezdari, da bi se njegova porodica kasnije preselila na Topličin venac, što je, kako je govorio, njemu veoma teško palo, jer je bio razdvojen od svojih prijatelja. Jedan od tenutaka koji mu je zauvek ostao urezan u sećanje jeste bombardovanje Beograda, 6. aprila 1941. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas javnosti (@glasjavnosti) on Nov 9, 2020 at 12:21am PST

- Dan je bio sunčan i lep, ali napolju se dešavalo nešto čudno. Kroz prozor sam video ljude kako unezvereni, u pidžamama beže preko parka. Čula se vriska dece u susedstvu. - Tata šta je to - kriknuo sam prestravljen. - Ništa ne boj se - umirivao me je otac. Ali iznenada me je dohvatio s kreveta i potrčao sa mnom u naručju ka kupatilu. Kuća se zatresla, prolomio se strašan tresak, po kadi se rasulo staklo, u sobi su se stvari prevrtale. Mi smo pobegli u podrumu gde su već bili mnogi stanari. - Napisao je glumac u autorskom tekstu za TV Novosti, davne 1975.

O njegovom privatnom životu malo se znalo, a on je na sve načine pokušavao da svoju porodicu sačuva od očiju javnosti. Ćerka Ana podarila mu je unuke Isidoru i Saru, koje su još u najranijem detinjstvu pokazale ljubav prema profesiji svog deke.

Pročitajte i: Tužna ispovest sina legendarnog glumca Bate Živojinovića: Od oca sam se oprostio putem video poziva! 

Tragičan splet događaja krenuo je početkom te tužne 2014. godine, kada je čuveni glumac saznao da boluje od raka prostate. U februaru je operisan, a početkom juna usledile su komplikacije sa bešikom. Obzriom da se sve odvijalo jako brzo, već 9. novembra iste godine, devet meseci nakon operacije preminuo je u 80. godini života.

Da li će se pojaviti neko ko bi nas likom i delom podsetio na legendarnog glumca nije verovatno. Njegova harizmatična i neverovatna energija, sigurni smo, obeležila je odrastanje mnogih generacija, a sećanje na legendu domaće kinematografije sasvim sigurno živeće.