"Varljivo leto 68" zatvorilo Dunav Film Fest: "Limunada" osvojila nagradu za najbolji film

Autor:

24.08.2018 20:00

Foto:

Foto:



Svečanom dodelom nagrada završen je novoosnovani međunarodni filmski festival „Dunav Film Fest“. Nagrada za najbolji film „Dunav 2860“, jednoglasnom odlukom žirija, pripala je filmu „Limunada“ ostvarenju rumunske rediteljke Ioane Urikaru, koja se putem linka obratila prisutnima. Film donosi autentičnu životnu priču emigranata kao i prikazan „obećane zemlje“ u novom svetlu.

Prema odluci žirija koji su činili naši poznati glumci Jelena Gavrilović, Slaven Došlo i regionalna zvezda Goran Bogdan, nagradu za najbolju režiju odneo je nemački film „U hodnicima“ reditelja Tomasa Stubera, koji je imao svoju premijeru na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Nagradu za najbolji scenario dobio je film „Prevodilac“ reditelja Martina Sulika. Žiri je posebno pohvalio film „Zlogonje“ reditelja Raška Miljkovića, koji je premijerno prikazan srpskoj publici na Dunav Film Fest-u.

Jugoslovenski klasik iz 1984. godine „Varljivo leto 68“ snimljen u režiji Gorana Paskaljevića, koji je u okviru projekta „Vip Kinoteka“ digitalno restauriran, zatvorio je festival u prisustvu članova ekipe filma.

Svečanu premijeru i zatvaranje međunarodnog filmskog festivala, koji daje uvid u kinematografiju podunavskog sliva, uveličalo je prisustvo reditelja Gorana Paskaljevića, glumice Branke Petrić, kompozitora Zorana Hristića i mnogih drugih poznatih ličnosti iz sveta filma i kulture.

- Ovo veče posvećujem kolegama koji višu nisu sa nama - Danilu Bati Stojkoviću, Miji Aleksiću, direktoru fotografije Aleksandru Petkoviću i naravno celoj ekipi filma - izjavio je Goran Paskaljević dodavši da posebnu zahvalnost duguje i kompozitoru Zoranu Hristiću koji je radio muziku za ovaj i mnoge druge srpske filmove. Paskaljević je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo procesom digitalne restauracije pohvalivši posvećenost kolega koji su radili na tome da ovaj film ostane sačuvan za naredne generacije.

- Nezaboravne likove, koje je napisao Gordan Mihić – naš najplodniji scenarista, a režirao svetski priznati reditelj Goran Paskaljević, odigrala su najveća glumačka imena sa naših prostora - Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić, Mira Banjac, Slavko Štimac, Neda Arnerić, Sanja Vejnović, Ivana Mihić i drugi - izajvio je  Jugoslav Pantelić, gostujući programski selektor festivala i direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao:

- Ne čudi što je danas nakon više od trideset godina ovaj film i dalje popularan kao i 1984. godine kada je bilo njegovo prvo prikazivanje. Zahvaljući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile „Varljivo leto 68“ nastavlja da živi u novom ruhu. Ovo je šesti digitalno restaurirani film koji je sačuvan od zaborava u okviru projekta Vip Kinoteka, a sledeći naslov je film „Nacionalna klasa“.

Film „Varljivo leto“ osvojio je Gran pri žirija na festivalu Mediteranskog filma u Bastiji, kao i Gran pri i nagradu publike u Orleanu, a pored toga ovaj filmski klasik učestvovao je na mnogim međunarodnim filmskim smotrama poput Montreala, Bergama, Monpeljea i Valjadolida.

Nakon premijere na „Dunav Film Fest-u“ za beogradsku publiku besplatne projekcije će biti organizovane 29. avgusta u Jugoslovenskoj kinoteci, nakon čega će film biti prikazan širom Srbije.
Projekat „Vip kinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Tokom trajanja festivala, publika je imala priliku da pogleda 35 najznačajnijih aktuelnih ostvarenja sedme umetnosti koje je iznedrila kinematografija podunavskih zemalja.

„Dunav Film Fest“ prvi put se održava u srednjovekovnoj prestonici srpske despotovine, a ljubitelji filma su imali priliku da se upoznaju sa nekim od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče reka Dunav.

Maja Gašić

Autor