"Porodica naroda": Prvi Filmski festival dunavsko-panonske regije

Autor:

03.09.2018 16:36

Foto:

Foto:



Od 11. do 16. septembra, u Somboru će biti održan prvi Filmski festival dunavsko-panonske regije “Porodica naroda / Family of Nations”, u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor.

Festival će obuhvatiti četiri različite selekcije, kao i bogat prateći program. Glavna takmičarska selekcija okupiće sedam filmova odabranih od strane selektora Zorana Živkovića, dugogodišnjeg direktora Filmskog festivala Herceg Novi. Filmovi koji će biti prikazani su višestruko nagrađivani na značajnim svetskim festivalima: Jedan dan (Mađarska), Erdelezi Rising (Srbija), Comic Sans (Hrvatska), Granice, kiše (Bosna i Hercegovina), Žaba (Bosna i Hercegovina), Bezbožna omladina (Nemačka), Porodica (Rumunija). Selekcija studentskog filma okupuće neafirmisane mlade stvaraoce sa umetničkih akademija iz regiona, po izboru filmskog kritičara Gorana Jovanovića. Selekciju “Core Diplomatiqum”, u prvom izdanju festivala, sastaviće ambasadorka Australije u Srbiji, gospođa Rut Stjuart, a činiće je tri filma iz pomenute zemlje. U okviru selekcije “Kad bi Sombor bio Holivud”, biće prikazano nekoliko filmova koji su idejno ili tematski povezani sa našim gradom. Prateći program festivala činiće izložbe, koncerti filmske muzike, razgovori sa umetnicima, kao i promocija RTS-ove serije “Koreni”.

Festival je osnovan na inicijativu gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović i holivudskog glumca Džona Sevidža, koji će, ukoliko mu obaveze dozvole, biti gost prvog izdanja festivala. Direkciju festivala čine Mihajlo Nestorović, direktor direkcije, i članovi Nemanja Sarač, član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, i Milivoje Mlađenović, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru, dok je PR festivala Bojana Kovačević.

Festival se održava na nekoliko lokacija u gradu. Ulaznice za filmove iz Glavne takmičarske selekcije prodaju se od 28. avgusta na biletarnici Narodnog pozorišta Sombor, dok će ulaznice za sve ostale filmove i programe festivala biti besplatne.

Maja Gašić

Autor