U Domu Jevrema Grujića: Otvorena izložba "Čarobna Milena" (foto)

Autor:

08.11.2018 10:25

Foto:

Foto:



U Domu Jevrema Grujića otvorena je izložba jedne od najvećih srpskih slikarki Milene Pavlović Barili, pod nazivom "Čarobna Milena“. Izložba će trajati do 31. marta 2019.

Na izložbi je predstavljeno preko 40 dela jedne od najpoznatijih srpskih slikarki. Milenini autoportreti, portreti njenih roditelja i poznatih ličnosti, enigmatske i fantastične kompozicije i ilustracije za prestižne modne časopise, kao i modne kreacije inspirisana Milenom, predstavivši život delikatne mlade žene – intrigantne slikarke i pesnikinje koja je obeležila ne samo srpsku, već i svetsku umetničku scenu.

Izložbu su otvorili osnivači Doma Jevrema Grujića: Lazar Šećerović, Branka i Alek Conić, direktorka Galerije Milene Pavlović Barili Ljiljana Dabić i viši kustos Violeta Tomić.

Otvaranju izložbe prisutvovali su princeza Jelisaveta Karađorđević, Cile i Beba Marinković, Ljiljana Kapor, Duška Jovanić, Lokica Stefanović i mnogi drugi.

Izložena dela ustupljena su iz Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Izložba je organizovana u saradnji sa Fondacijom Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Rajfajzen banka, Telekom Srbija i Dunav osiguranja.

Izložbom "Čarobna Milena“, Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde, ističe značaj i ulogu srpskih žena umetnica i njihov uticaj na evropsku i svetsku umetničku scenu na kojoj je Milena Pavlović Barili bila zvezda.