Posle 50 godina "Skupljači perja" ponovo u Kanu

Autor:

24.04.2017 20:56

Foto:

Foto:



Na inicijativu Jugoslovenske kinoteke, jubilarni 70. Kanski festival, u okviru uglednog zvaničnog programa "Kan klasik", prikazaće film "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića.

“Što da živim kada sreću nemam”: Pola veka “Skupljača perja” Aleksandra Petrovića

Kultno ostvarenje naše kinematografije, pre pola veka nagrađeno je Prvom nagradom na najprestižnijem svetskom festivalu.

Posle pedeset godina, kultna pesma "Đelem, đelem" iz filma "Skupljači perja", ponovo će se čuti na Kanskoj kroazeti. Biće to prvi srpski film prikazan u "Kan klasiku", programu koji podseća na najznačajanije filmove iz istorije Kanskog festivala.

Snimljeno u produkciji „Avala filma“, Petrovićevo remek-delo, imalo je veliki uticaj na nadolazeće velike karijere Bekima Fahmijua i Olivere Katarine.

Olivera Katarina: Plakala sam danima i htela da pobegnem sa snimanja “Skupljača perja”

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da, osim toga što pribavlja i čuva, Kinoteka ima obavezu i da promoviše sve ono što spada u istoriju naše kinematografije.

- Odlučili smo se da programu "Kan klasik" ponudimo film" Skupljači perja". Naišli smo na razumevanje kolega iz Kanskog filmskog festivala - objasnio je Pantelić.

Film koji je sa autorskom ekipom na autentičan, senzibilan način opevao i oslikao romske sudbine, osuđene na večito lutanje, pesmu i strast, doživeo je ovacije u Kanu 1967. godine, odakle se vratio okićen Gran-prijem.

- Jugoslovenska kinoteka izradila je potpuno novu kopiju filma Skupljači perja Aleksandra Saše Petrovića. Nakon toga izvršili smo skeniranje u dva-K i izradili di-si-pijeve (Digital Cinema Package) na engleskom i francuskom jeziku - precizirao je Pantelić govoreći o pripremama za povratak filma u Kan.

70. Kanski festival: U trci za “Zlatnu palmu” Haneke, Kopola, Azanavisijus i drugi

 

Projekcija na 70. Kanskom festivalu, što će biti i naše jedino prisustvo u zvaničnim programima, biće još jedna odskočna daska za ponovnu svetsku promociju Petrovićevog klasika. Učešće u Kanu obezbedilo je ponovno bioskopsku distribuciju u Francuskoj koja je zakazana za oktobar 2017. godine.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading