Dilanova avantura bliži se kraju: Muzičar predao govor za Nobela i dobija novčanu nagradu

Autor:

06.06.2017 10:20

Foto:

Foto:



Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, predao je u zadnji čas Švedskoj akademiji tradicionalni govor nužan da bi se dobila novčana nagrada viša od 800.000 evra, objavili su u ponedjeljak organizatori ugledne nagrade.

Leon atado a una noria

A post shared by Bob Dylan™ (@robertallenzimmerman) on Mar 26, 2017 at 4:34pm PDT

- Govor je izvanredan i, kao što se moglo očekivati, elokventan. S obzirom da je govor predat, Dilanova avantura bliži se kraju - prokomentarisala je sekretarka Švedske akademije Sara Danius u blogu.

Dilan konačno o Nobelu: Počastvovan sam, kao da sam otišao na Mesec

Dilan, alias Robert Alen Zimerman (75), imao je na raspolaganju šest meseci počevši od svečane dodele Nobelove nagrade koja se svake godine održava 10. decembra u Stokholmu u čast Alfreda Nobela.

- Kad sam primio Nobelovu nagradu upitao sam se koja je tačno veza između mojih pesama i književnosti. Želeo sam da razmislim i otkrijem vezu. Pokušaću ovde da izložim te misli - piše u govoru kantautor koji citira kao svoju inspiraciju Servantesa, Hermana Melvila i Šekspira.

Dilan nije prisustvovao svečanosti u decembru u gradskoj sali Stokholma, pa je tek u aprilu, prilikom koncerta u glavnom gradu Švedske, dobio medalju i diplomu. Otad se čekao njegov govor do krajnjeg datuma 10. juna.

Mario Vargas Ljosa: Dilan je loš pisac koji ne zaslužuje Nobela

Bob Dilan je poslao audio snimak na kojem sam čita svoj govor, a Akademija ga je objavila na svojoj stranici.

Komentari. (0)

Loading