Tijana Dapčević otkriva male tajne iz kuhinje: Nikada mi nije uspela dijeta!

Pevačica Tijana Dapčević počela je ozbiljnije da kuva kada je dobila upalu žučne kese, ali vrlo brzo je postala majstor koji nesebično deli svoje recepte


Poslednjih nekoliko godina profesorka violončela i pop pevačica Tijana Dapčević (43) u svom rodnom Skoplju boravi češće nego inače jer igra glavnu ulogu u veoma gledanom sitkomu “Prespav”, pa je samim tim u prilici da uživa u makedonskim specijalitetima. Oni su joj, uz vojvođanske gurmanluke i hercegovačke pikanterije, obeležili detinjstvo.

– Moja majka je poreklom Hercegovka, rođena i odrasla u Crvenki, pa smo često išli tamo, ponekad sam celo leto provodila u Vojvodini. Tako sam i zavolela vojvođanska jela, koja su se u maminoj porodici spremala ravnopravno uz hercegovačka. Posle su ona, u kombinaciji sa makedonskim, postala i deo moje kuhinje. Međutim, svako jelo volim da obojim nečim novim, makar to bio samo začin, čini mi se da tada ispadnu spektakularno. Kada sam u Makedoniji, opredeljujem se za tamošnje delicije, a omiljena mi je letna mandža – obrok koji je najjednostavnije napraviti, a najukusniji je. Izdinsta se malo luka na ulju, a ja biram grčko maslinovo koje kupujem u hektolitrima, dodaju se seckane paprike i paradajz i na kraju jaje. Može da se stavi i malo sira po želji. Postoji i jedno pecivo koje nigde drugde nisam videla, reč je o simit pogači. To je zapravo testo u testu, male pogače punjene masnim praznim korama, sličnim onim od bureka. Deluje čudno, ali kada ih probate, shvatite zašto su toliko popularne. Pošto ih ubrajam u hranu koja blokira ceo kardiovaskularni sistem, a i zato što moram da pazim na liniju, ne naručujem ih često. Jednom u desetak dana.

Ostatak zanimljivih priča i malih tajni iz kuhinje Tijane Dapčević možete pročitati u novom btroju magazina Gloria!

Autor: Mirjana Tasovac
Foto: Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi