Sanja Ilić i Tatjana Karajanov Ilić: Sočna krilca prelivena suzama

Autor:

11.03.2018 19:30

Foto:

Foto:



Premda nastoje da se hrane što zdravije, zbog čega su napravili baštu s organskim povrćem na Kosmaju, kompozitor i njegova supruga, homeopata, rado na putovanjima probaju ljute gurmanluke posle kojih se dobro isplaču

U kuhinji kompozitora Sanje Ilića (66) i njegove supruge Tatjane Karajanov Ilić (43) već neko vreme se “krčkala” pesma “Nova deca” s kojom će kao pobednici Beovizije predstavljati Srbiju na Evrosongu u Lisabonu. Osim za stvaranje muzike, majstori su za kuvanje u četiri ruke. Kad god im se za to pruži prilika prave mala kulinarska remek-dela.

- Volimo da kreativno provodimo vreme u kuhinji - otkriva Tatjana, koja se bavi homeopatijom, kao i komponovanjem i pevanjem. - Primetili smo da smo toliko sinhronizovani da se uvek na kraju začudimo koliko smo brzo nešto spremili i da je to veoma ukusno. Takav rezultat postižemo isključivo onda kada kuvamo zajedno. Za mene je to isti osećaj kao kada stvaramo muziku.

KULINAR S TAJNAMA

Sanja se ne boji da uskoči i pomogne svojoj supruzi oko pripreme hrane, a ima i nekoliko sigurnih trikova.

- Tanja je veoma zauzeta i ne stiže da se posveti kuhinji u većoj meri, ali uverio sam se da fantastično kuva. Ja, sa druge strane, imam nekoliko, rekao bih, sitnica koje kad napravim budu pravi užitak za sve. Pre svega, to su jaja na oko sa pršutom, začinima i jednim posebnim žutim sirom. Kao pravi kuvar ne odajem vrstu sira. Takođe, savršene su mi i razne paste, koje svaki put ispadnu drugačije ali uvek “prste da poližeš”.

Zbog raznih nastupa sa Balkanikom Sanja često putuje. Podrazumeva se da kod srpskih domaćina dobro i obilno jede, ali najjači utisak na njega je ostavila ljutina koju je okusio u Indiji.

- Na putovanjima u Indiji i Meksiku doživeo sam potpuno nova iskustva u svakom pogledu. Hrana je bila fantastična, naročito u nekim malim i neuglednim seoskim restoranima. Ljutina se u Indiji doživljava kroz faze. Prvo ne osećate nju već slatkoću, pa razne začine, poput karija, i onda vas sustiže ljutina od koje se nema kud. Ćutite i trpite, ali fenomenalan ukus traži da jedete dalje. U jednom lokalu nas nekoliko je naručilo pileća krilca, i samo nekoliko minuta nakon što smo ih probali svi smo već plakali od ljutine, ali smo hrabro nastavljali sa obrokom jer je bio nezamislivo dobar.

Na kraju napornog dana vole da odu u restoran i nazdrave uz neko dobro vino. Iako Sanja nije tip muškarca koji ne može bez alkohola, priznaje da uživa u čaši ovog pića kada je kvalitetno.

- Veoma me raduje što kod nas poslednjih godina ima sve više kvalitetnih i ukusnih vina. Moram da vas podsetim da je njihova ponuda u Portugaliji fantastična, i to za svačiji džep. Čini mi se da su u Lisabonu i najskuplja i najjeftinija vina pojednako divne arome.

Izreka kaže da je muzika hrana za dušu. Tatjana takođe prepoznaje ovu sponu između hrane, odnosno kuvanja, i muzike.

- Za mene je stvaranje muzike slično pravljenju jela. Kada osmislite sve ukuse koje biste želeli da osetite, i nabavite namirnice i začine koji će vam omogućiti da to postignete, idete ka željenom rezultatu. To je isto kao u nastanku kompozicije. Ne znate šta će se dogoditi do kraja, ali znate tačno kakav osećaj vas vodi u tom procesu. To je za mene umetnost. Kada sve forme znamo unapred i samo težimo da ih ispunimo, to je kao da smo skuvali supu iz kesice. Međutim, uploviti u nepoznato i dozvoliti mašti da se uklopi u određenu formu, to je ipak nešto posebno.

MIRISI DETINJSTVA

Tokom detinjstva stičemo najslađe uspomene, pa se tako i Sanja sa osmehom na licu priseća odrastanja sa bratom Draganom i omiljenih ukusa.

- Pamtim punjenu pečenu ćurku i knedle sa kajsijama koje je spremala moja baka Makica, kao i preukusnu keks tortu koju je pravila moja druga baka Kokica.

U poslednje vreme bračni par Ilić se trudi da se zdravo hrani. Dan započinju toplom limunadom u krevetu ili sveže ceđenim sokom od zelenog povrća.

- Nastojimo da pretežno jedemo sveže organsko voće i povrće. Iako oboje konzumiramo meso, ipak ga raporedimo u umerenim količinama tokom nedelje - objašnjava Tatjana. - Izbegavamo beli šećer i procesirane namirnice. Sanja je u početku imao otpor prema ovakvom načinu ishrane, jer je veliki gurman i voli da uživa u jelima. Međutim, kada je video da to ne znači da gurmanski specijaliteti izostaju, i da se time zapravo množe blagodeti u zdravlju i snazi, počeo je i sam da forsira ovakve gastronomske navike.

Momenti opuštanja i druženja sa prijateljima najčešće se odvijaju na njihovom imanju na Kosmaju. Tamo im se dogodilo i nekoliko anegdota koje Sanja sa osmehom komentariše.

- Na imanju smo napravili mali vrt sa organskim povrćem. Raspitali smo se kako se to radi, zaliva, čuva od sunca, i sve je krenulo da raste i da lepo sazreva, a onda su u jednom trenutku došli fazani i iskljucali nam paradajz. Srećom, bilo ga je dosta za nas, ali sada smo iskusni i to se iduće sezone neće desiti. Trudimo se da razvijamo našu baštu u kojoj ima svih vrsta povrća. Inače, energija Kosmaja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Čini mi se da pet dana provedenih tamo može da vas učini pet godina mlađim. Osim toga, druženje sa životinjama je vrlo lekovito. U blizini pasu koze, ovce, a i na samom imanju goste dočekuje gomila kučića koje naša Belka svake godine nesebično podari, pa ih onda ja preko fejsbuka dalje poklanjam novim vlasnicima.

Maja Gašić

Autor