Nikola Vukčević: Vino se najbolje slaže s poljupcima


KAPLJICE POŠTENJA

Netipični hedonista, koji radije bira vino nego hranu, poslednje tri godine pravi svoje vino od grožđa iz porodičnog vinograda.

– Još je moj deda Radoje pravio odlično vino u svom vinogradu u Lješanskoj nahiji, gde je decenijama otimao zemlju od kamena. Taj posao ga je baš održavao, s obzirom na to da je do 96. godine sam radio u vinogradu. Danas mi je potpuno jasno zašto je to tako, koliko je loza fascinantna, kapriciozna, ali i inspirativna, te šta sve može da ponudi. I otac Ivo je nasledio tu vrstu ljubavi i strasti. Sada kad njih dvojice nema, u ime porodice i braće trudim se da ne propadne taj njihov zajednički trud, i tako evo treću berbu družimo se njihov vinograd i ja. Moj sjajan prijatelj i beogradski kolega, reditelj Ivica Vidanović za naše vino je rekao da je pošteno. To je lep komentar na ovo što radim protekle tri godine. Videćemo kuda i kako će to ići dalje.

Kad je vino u pitanju, Nikola je isključiv. Nikakva pravila o tome koje vino ide uz koju vrstu hrane ne voli niti želi da ih se pridržava. Njegovo jedino pravilo jeste da je greh uz vino konzumirati i hranu. Vino se može mešati isključivo s poljupcima.

– Ja sam za to da se čovek lepo najede bez vina, pa da se onda vino samo pije, bez mešanja ukusa. Može da se pije i na prazan stomak, jer vino je takođe i hrana. Fascinantno je ono što kriju arome nekih velikih vina, i njih ne treba kvariti jelom. Neki umni ljudi govore o pojačavanju ukusa vina, ali ja sam tu dosta isključiv neznalica: samo vino je više nego dovoljno, a ima takvih vina da bi bila šteta mešati ih sa bilo čime, pa i sa hranom.

Jedno od najluđih gastronomskih iskustava imao je u Beogradu.

– Moj kolega Đorđe Milosavljević me je poveo na riblju čorbu, u neki restoran u kome se sedi na daskama i ciglama a jede rasparenim escajgom iz različitih tanjira. Samo sam čekao da se pojave neki junaci iz filmova Žike Pavlovića i crnog talasa. Inače, ta riblja čorba je bila odlična, pa mi je kasnije postalo jasno zašto me je Đorđe baš tamo odveo.

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Vesna Čađenović
Foto: Luka Barović, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi