Nikola Vukčević: Vino se najbolje slaže s poljupcima


TAJNA JEFTINE SKUŠE

Tokom studija u Novom Sadu za nijansu je obogatio svoje rane kulinarske radove.

– Na četvrtoj godini studija moje društvo i ja otkrili smo zaleđenu skušu. Učinila nam se izvrsna, a kako je bila jeftina, jeli smo je makar tri puta nedeljno, uvek spremljenu na isti način. Bilo je to sjajno studentsko društvo za sva vremena. Do danas nisam mnogo proširio svoje kulinarsko znanje, ali jeste moj najmlađi brat Todor, koji je upravo završio fakultet za kuvanje u Beogradu i dobio sjajnu priliku da radi u jednom fantastičnom restoranu u Splitu.

Iako je njegovo kuvarsko umeće prilično skromno, poslednjih godina postao je pravi majstor za novogodišnje pečenje i roštilj.

– Uživam u porodičnim okupljanjima. Pošto imam moja dva šegrta, Vladimira i Jakšu, nadam se da će me uskoro zameniti oko pečenja roštilja, pa ću moći da se potpuno prepustim trenutku. Lepo pripremam i novogodišnje pečenje s raznoraznim začinima, ali ih je Dragana toliko mistifikovala da sad ne bi imalo smisla da otkrivam koji su to začini i da joj rušim iluzije.

Iznenadni gosti u porodičnoj kući Vukčevića nisu retkost, a posluženje zavisi od toga ko je dežurni kuvar tog dana.

– Dragana zna da bude čarobnica u kuhinji, a moja majka je šampionka. Dok sam bio dete, a i sada, čini mi se, znala je ni od čega da napravi poslasticu. I sve to sa uživanjem i lakoćom. Oko roditeljske kuće otac je zasadio dosta voća, tako da je uvek bilo materijala za mamine kolače. Pamtim i kada je otac pržio ribu, to nikada nije bilo bez slavlja, tokom čitavog mog detinjstva. Jedne jeseni je u bazenu za kupanje, koji je napravio u dvorištu, stavio ribu mlađ, pa je do leta bilo ribe napretek, ali i čišćenja bazena na proleće.

Gurmanskim zalogajima još može da odoli, ali s vinom je potpuno drugačija stvar.

– Zaista uživamo, obostrano, vino i ja, dobro se slažemo. Poslednjih desetak godina slažem se i sa viskijem, single maltom. Moj omiljeni je lagavulin 16, i kad god imam razlog da nešto proslavim, ili da se spremim za neki boj, najbolje se razumem s njim.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Vesna Čađenović
Foto: Luka Barović, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi