Nikola Vukčević: Vino se najbolje slaže s poljupcima


Nastavljajući porodičnu tradiciju, crnogorski reditelj Nikola Vukčević izgradio je bliski odnos sa vinovom lozom uveren kako piće bogova ne treba mešati sa hranom jer mu ona samo kvari ukus

Za crnogorskog režisera Nikolu Vukčevića (45) čaša lepog vina i dobro društvo predstavljaju vrhunac hedonizma, a kad bi se tu našli i tamburaši, ne bi se opirao. Nikada nije zavoleo paradajz, papriku, sir i mleko, pa ih je sa suprugom Draganom (42), pravnicom, krio od sinova Vladimira (12) i Jakše (10) kad su bili mali, jer ako tata ne mora da jede neku hranu, demokratija kaže – ne moraju ni sinovi. Nema omiljeno jelo. U njegovom slučaju važnije je gde je i s kim nego šta je na stolu.

– Volim nekoliko restorana po svetu, ali i nekoliko ilegalnih kafana na Skadarskom jezeru, koje, kada ste u društvu pravih ljudi, daju pun ugođaj bez obzira na to šta se od hrane odabere.

Prvi susret sa šporetom imao je još dok je bio osnovac. Nije to bila ljubav na prvi pogled, već nužnost trenutka.

– Bio sam tada u osnovnoj školi, a moja majka je radila dvokratno. Pamtim taj životni period kao veliki pakao za nju i za sve nas, jer je ona uvek brinula o kući i o spremanju hrane, naravno, a nije uspevala sve da postigne. Kako je bila odsutna ujutro i posle podne, želeo sam da joj pomognem pa sam naučio da pržim krmenadle sa dva jaja. Nije bilo komplikovano, a bilo je ukusno. I sestra Nina je, kad god je mogla, bila tu da se pobrine za ostatak muške porodice, tako da smo se snalazili da ne budemo gladni dok je mama na poslu.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Vesna Čađenović
Foto: Luka Barović, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi