Minja Miletić: Umereni gurman u lovu na slaniše


Novinarka i producentkinja Televizije N1 veruje u afrodizijačku moć hrane upravo zbog kultne scene kada Kim Bejsinger zavodi Mikija Rurka namirnicama u ‘Devet i po nedelja’, njenom omiljenom filmu, a uskoro će nešto slično probati i sa svojim dečkom

Na ličnoj skali novinarke i producentkinje Televizije N1 Minje Miletić (37) hedonizam zauzima visoku poziciju, a pošto u priči o umeću uživanja u životu hrana ima veoma važnu ulogu, ne čudi da svoj odnos prema njoj sažima u jednostavnu formulu: “Nahrani me, pa onda možemo sve”. Mada joj je jedan od omiljenih filmova “Devet i po nedelja” u kom prelepa Kim Bejsinger raznim namirnicima zavodi zgodnog Mikija Rurka, još nije nešto slično probala sa svojim dečkom.

Minja Miletić: Žao mi je kada ujutru vidim devojke našminkane kao za diskoteku

Ta scena je legendarna, i ne znam kako je još nisam i sama sprovela u delo. Moraću što pre to da učinim. A kad počnem, neću se zaustaviti sa ljutom papričicom, dodaću još nešto. Kako je bilo, pričaću vam prvom sledećom prilikom – kaže Minja i priznaje da uživa u hrani:

Pogotovo u slanim jelima. Slatkiše jedem retko, nekad mi je dovoljno da uzmem zalogaj čokoladnog musa i da zadovoljim potrebu za slatkim. A što se čuvenih afrodizijaka tiče, meni se dogodilo da se otrujem gamborima, pa sam ih neko vreme izbegavala. Od same pomisli na njih nije mi bilo dobro. U mom slučaju nisu potrebne neke određene namirnice koje podižu libido, meni je sve ono što volim od hrane neka vrsta afrodizijaka. Jer, kad sam gladna, umem da budem baš nervozna. Tek pošto utolim glad postajem nežna, mazna. Zbog toga i kažem: prvo me nahrani i onda može sve. Verujem da mnoge žene imaju isti stav, baš kao i muškarci, nije za džabe izreka da put do muškog srca vodi preko stomaka. Mada, postoji tu jedan problemčić, kada ih nahraniš, njima se prispava pa nisu ni za šta. Tako da ni to nije dobro, odnosno, i u ovom segmentu, kao i u životu generalno, jasno je da krajnosti treba izbegavati. I ja sam sklonija umerenosti u svemu.

LJUBAV JE GLAVNI SASTOJAK

Najukusnije stvari spremaju se onda kad kuvanje nije stvar moranja, već izbora. Odnosno, tamo gde je ljubav glavni sastojak svako jelo mora da uspe.

Trudim se da voljenim osobama poslužim nešto u čemu će uživati i očima i nepcima. Ne mogu da se pohvalim da sam vešta kuvarica, ali ono što umem kuvam odlično. Važno mi je da obrok bude bogat, ne sviđa mi se kad mi na ogromnom tanjiru serviraju nešto što se pojede u tri zalogaja. Zato ne štedim na sastojcima kad, recimo, pripremam špagete s morskim plodovima, za koje mnogi kažu da su veoma ukusni. Uostalom, varjača mi neće nigde pobeći, imaću kad da naučim sve da pravim, pogotovu kad oformim svoju porodicu i rodim dete. Onda me sigurno neće mrzeti da više vremena provodim u kuhinji.

Kad je reč o njenom partneru, Minja vešto izbegava da otkrije previše, jer je njen stav da o tome ne govori. Ali, pošto je reč o lepoj i, kako kaže, bezbolnoj priči, odlučila je da prepriča neke od uspomena na trenutke kada je sa voljenom osobom delila obrok.

Dešavalo se da moji muškarci nešto skuvaju za mene. Trudi li su se, nije da nisu. Donosili su mi i doručak u krevet. Mada, iskreno, meni su važnije neke druge stvari u tom partnerskom odnosu. Tradicionalista sam i smatram da je žena zadužena da nahrani, pripazi na kuću i vodi računa o njoj, dok je zadatak muškarca da ulovi i donese. Šalim se, naravno. Lepo je kad te partner iznenadi. Čak i ne mora sam da napravi palačnike ili kolač, dovoljno je da ih donese, da pokaže da se setio i da je mislio na mene. Volim te neplanirane, nesvakidašnje, male dokaze pažnje.

Uz komentar da njen sadašnji frajer ne voli baš mnogo da kuva, otkriva nam da je najromantičniju večeru podelila sa prvim dečkom.

Ti prvi izlasci bili su najslađi. Pamtim da smo zajedno jeli parče pice na plaži i da mi je to dugo bilo najukusnije što sam ikada pojela. Možda zato što je postojala izvesna doza strepnje kako će sve da bude, šta će biti posle, verovatno sve to ima svojih draži. Sada, sa ove distance, toga se setim sa osmehom i radošću. Ponekad pomislim i bože da li se sve to desilo sa tom osobom?

Minja otkriva da joj je veoma važno da je njen partner džentlmen.

Bitno mi je da li će mi sipati vodu u čašu, hoće li mi pridržati stolicu, kaput. To su sve maniri pravog muškarca, koji me osvajaju više od skupe večere u elitnom restoranu. I kad me pitaju koja večera mi je ostala u sećanju kao posebno ekskluzivna, iskreno odgovorim da je meni takva svaka koju podelim sa voljenim čovekom. Ipak sam ja veliki romantik, iako možda ne delujem tako.

Sezona velikih gastronomskih izazova u Srbiji počinje, po tradiciji, tokom jeseni i završava se dolaskom proleća.

Naše slave kreću u oktobru i traju do Dana zaljubljenih. Moja je Aranđelovdan, koji proslavljam u krugu porodice i prijatelja. Lepa su to okupljanja. Volim kada su slave i novogodišnji praznici zato što tada ne radim nekoliko dana i mogu da se posvetim najbližima i ljudima koji su mi dragi. Priznajem da se ne pridržavam svete mamine zapovesti da svakodnevno pojedem nešto kuvano. Ona me kritikuje što kupujem nezdravu hranu, a ja da bih je smirila pribegnem takozvanim “belim” lažima pa ispričam da sam jela kuvano. Doduše, ponekad mi se to zaista i desi. Generalno se trudim da izbegavam večeru, jer ako sve drugo ne mogu da držim pod kontrolom, bar na to mogu da utičem.

KONTROLISANI GURMAN

Prejedanju nije sklona, kao ni drugi iz njenog okruženja.

Minja Miletić: Kafa sa ukusom Milana

Nedavno sam bila kod prijatelja na proslavi Svetog Nikole i na trpezi je bilo svega u izobilju, ali, na moju sreću, umem da kontrolišem apetit u takvim situacijama. Znam kad je dosta i nikad mi se nije desilo da se prejedem. Ne sećam se ni da se neko od mojih bližnjih ili prijatelja toliko odao uživanju u gurmanlucima da je trebalo da ga lečimo sodom bikarbonom ili, ne daj bože, ozbiljnijim medikamentima. Izgleda da su svi oko mene kontrolisani gurmani.

Ipak, postoje oni koji ne mogu da odole određenim navikama. Na primer, njena rođena sestra obožava da joj krade iz tanjira, a nju to izluđuje, pogotovu kad je gladna.

Koliko je njoj to slatko, toliko mene nervira. Ali, vratim joj istom merom, pa tako rešavam taj problemčić. Mada, to su zaista smešne situacije. Gore mi je kad me neko nagovara da nešto uzmem, jer ne volim mnogo da eksperimentišem sa novim ukusima. I nema šanse da probam pihtije, škembiće, razne mesne prerađevine. Godinama ne pijem mleko, ne zato što sam intolerantna na laktozu već što mi ne prija. Mogu samo da ga dodam u kafu.

Kada joj se u nekom restoranu nešto mnogo dopadne, neće pokušati da iskoristi šarm ni benefite što je poznata ličnost kako bi od kuvara “izvukla” recept.

Minja Miletić: Sestra nastoji da utiče na moj zdrav razum i tera me da štedim

Umesto toga radije ću preći pola grada kako bih jela gde mi se sviđaju klopa i usluga, gde mi je prijatno. Imam nekoliko omiljenih mesta u gradu i godinama sam im verna. Volim kad se negde osećam kao kod kuće.

Autor: Gloria magazin/ Zorica Zarić
Foto: Gloria magazin/ Jelena Jovanov/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi