Milica Milša i Žarko Jokanović: Noć kad je srušen frižider


Prva asocijacija na glumicu Milicu Milšu (48) i Žarka Jokanovića (49), pisca i publicistu, jeste ljubav. Tu emociju bračni par prenosi i u svoju kuhinju, radujući se svakom zajedničkom obroku.

– Žarko je fantastičan kuvar. Na samom početku naše veze pozvao je na večeru mene i našu kumu. Na trpezi se našlo 15 različitih jela. A onda, kada sam ja rekla “da” – prestao je da kuva! Zatim se u jednom trenutku spektakularno vratio u kuhinju, pa sam shvatila da je moj boravak tamo čisto traćenje vremena. Prepustila sam mu varjaču zato što je on zaista genijalan u tome. Dosta eksperimentiše, stalno isprobava nove kombinacije i pravi nesvakidašnje obroke.

Milšin suprug voli da koristi začine, kao i da kombinuje različite ukuse, tako da njegova jela sadrže i slatko i slano, i kiselo i ljuto. Obožava sve što predstavlja kulinarski izazov.

– Nemam svoje recepte. Ako se mojoj Milici i našem sinu Antoniju nešto baš dopadne, potrudim se da zapamtim pa da to ponovim. Ali, to je vrlo je teško. Moja jela su neponovljiva. Mislim da je najbitnije da čovek u kuhinji bude maštovit, a ako nije hrabar da eksperimentiše – onda tu nema kulinarstva. Jako volim da me hvale kada kuvam, te pohvale su mi glavna inspiracija. A glavni konzumenti i kritičari su mi upravo Milica i Antonije. Ona je puna oduševljenja, a od Antonija je najveći kompliment kada kaže: “Jestivo je”. To je više nego tri Mišlenove zvezdice.

Glumica i pisac uživaju u slatkim i slanim specijalitetima. Milica je zadužena za salate i kolače, ali Žarko posebno voli jednu drugu njenu majstoriju.

– Ima jednu svoju supu koja je čarobna. Rekao sam joj da bih napunio bazen tom supom i kao ribica plivao i lovio te knedle, koje su genijalne, pravljene po receptu njene mame.

milica-milsa-zarko-1-jelena-jovanov

PETNAEST JELA ZA TRI SATA U nabavku idu zajedno. Nemaju omiljenu pijacu, mada redovno pazare na njima. Ipak, najčešće odlaze u supermarkete, a posebno uživaju u noćnoj kupovini.

– Ja zapravo volim pijace, kad se sa velikom torbom šunjaš između tezgi. Ali, na njima kupim sve što vidim, i šta mi treba, i šta mi ne treba. Ne cenjkam se, a uzeo bih sve što imaju u ponudi – kaže Žarko.

Na njihovoj trpezi obavezna je voda. Ponekad se nađe i čaša vina, ali nisu ludi za alkoholom.

– Pravim sangriju za drugarice. Imam svoj recept koji se svima sviđa: flaša crnog vina, sok od višnje, bobičasto voće, ceđena pomorandža, rum i dosta leda – objašnjava Milica.

Kada im dolazi društvo, spremaju razne đakonije.

– U našoj maloj kuhinji mi savršeno funkcionišemo. Uklapamo se. Znaju se svi koraci. Za tri sata možemo da napravimo15 jela. Sve uvek izgleda kao da smo naručili ketering ili barem dva dana pripremali hranu, a kod nas zapravo to sve ide brzo i uigrano. A noću? E, noću može da se desi da nestane sve iz frižidera, što je dokaz da u našoj kući postoje duhovi – uz osmeh dodaje Žarko i nastavlja:

– Meni je sad najveći problem to što je Milica počela da pravi neke prirodne kreme i dezodoranse, a svi ti sastojci stoje u frižideru. To je sve toliko primamljivo i mirisno da ja više ne znam šta se jede, a šta se maže.

Inače, supružnici dosta putuju, a glavni suveniri koje donose su razni kulinarski specijaliteti zemalja koje su posetili.

Volimo da probamo razne kuhinje. Smatram da je to upoznavanje sa kulturom jednog naroda i podnebljem. Nismo jeli nešto ekstremno, kao što su insekti i bube, po meni to i nije jestivo. Ali obavezno uživamo u lokalnim specijalitetima, često neke uzorke ponesemo i kući. Potrudimo se da prokljuvimo kakav je recept i zatim ga malo prilagodimo nama – priča glumica, a njen suprug se nadovezuje:

– Kad pominjemo lokalne specijalitete, setio sam se jednog letovanja u Bodrumu u Turskoj kada 15 dana nisam ušao u more. Sedeo sam ispred neke peći gde su pekli čuveni lahmadžun, specifičnu tanku picu sa mlevenim mesom i puno začina. Kako bi kuvar izbacio novu, tako bih je ja smazao. I tako dve nedelje! Čak me je i hotelski fotograf slikao kako jedem, toliko je to bilo fascinantno – seća se Žarko.

Česti su posetioci kulinarskih manifestacija u Srbiji.

– Skoro smo bili u Sjenici, na događaju “Food Talk” koji organizuje naš prijatelj. To je bilo božanstveno iskustvo. Nema čega nije bilo na meniju – mantije, urmašice, teleće pečenje pod sačem, pečeni krompir… Bili smo i u Zaječaru na istom dešavanju. Srbija je riznica hrane. Kad malo bolje razmislim, mogao bih da se bavim regionalnom kulinarskom geografijom, to mi se baš dopada. Najviše bih voleo da imam restoran sa hranom po mojim receptima, kakve nema nigde drugde, po mogućstvu na obali mora – otkriva pisac svoje želje.

Trenutno su i Milica i Žarko na posebnom režimu ishrane kako bi doterali liniju. Međutim, njegov glavni motiv je da oslabi kako bi mogao da nastavi da jede šta poželi. Iako su oboje veliki gurmani i hedonisti, glumica ipak bira laganiju hranu, dok je njen suprug više za “jake” stvari. Nikako ne mogu da se dogovore šta je lagano jelo. Za njega su to njoke sa piletinom, četri vrste sira i slaninom, dok se Milica i Antonije nikako ne slažu s tim.

milica-milsa-zarko-jelena-jovanov

– Ja sam svaštojed – kaže Žarko. – Obožavam tešku hranu. Kad se okupi društvo kod nas, svi kukaju kako ne mogu da jedu takva jela, a to uvek prvo nestane sa stola. Poput moje piletine sa đumbirom u sosu od kikirikija. Ili, recimo, punjeni crni luk po receptu moje majke. Kao fenomenalni špageti karbonara po mom receptu, njih Antonije obožava. Pravio sam i teletinu u sosu od tunjevine, kao i svinjetinu sa kompotom. Po meni, lagano jelo znači da se ono lagano jede i da se uživa u njemu. A kako se vari – to je druga stvar.

Milica smatra da je svaki odlazak na večeru u paru sa Žarkom – neprocenjiv. On deli njeno mišljenje.

– Otkrili smo neka divna mesta po Beogradu za koja ranije nismo znali, a posebno volimo romantične večere kada smo na letovanju, na obali mora, kao i one u Sremskim Karlovcima. Ne treba nam povod za tako nešto. Svako može da napravi romantičnu večeru i sa dva pečena krompira. Nije suština u onome što je na stolu, nego u onima koji su za stolom. Sreća je zbir svakodnevnih malih radosti. Milica je toliko zahvalna. Njoj šta god da pokloniš, i šta god za nju da uradiš, njeno oduševljenje je toliko veliko da te napuni pozitivnom energijom za sledećih deset dana.

Miličin posao podrazumeva da ona mnogo vremena provodi na probama u pozorištu, ali to za Žarka nije nikakva prepreka da je iznenadi specifičnim obrokom.

– Zbog predstave “Poziv na pogubljenje” u Beogradskom dramskom pozorištu na poslu smo bili nekad i po deset sati. Žarko je pravio jela, stavljao ih u tegle da lepo izgledaju i donosio. Bila je to gurmanska varijanta hrane u tegli, uz to jako ukusne.

Njena česta odsustva od kuće zbog pozorišnih gostovanja njemu su dodatni motiv da osmisli nove specijalitete i pripremi ih samo za svoju suprugu.

– Milica dosta putuje sa predstavama u kojima igra, a redovno sa puta dolazi gladna. U takvim prilikama mogu najviše da eksperimentišem. Na primer, napravim više jela, za svako smislim naziv i zabodem zastavicu sa imenom. Tako smo, recimo, imali “bezderbroten ala kurenzdorf”. Smatram da se treba što više igrati u kuhinji. Milica meni sa putovanja često donese hranu kao suvenir. Iz Sarajeva je sa Baščaršije ponela ćevape u somunu i baklave. Sa Zlatibora mi komplet lepinju, koju obožavam. Iz Vojvodine štrudle. Srbija je raj za sladokusce! – oduševljeno zaključuje Jokanović.

Autor: Gloria magazin/ Marija Batinica
Foto: Gloria magazin/Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi