Milica Milša i Žarko Jokanović: Balada o majstoru i šegrtu

Bračni par Milica Milša (49) i Žarko Jokanović (50) našao je idealan način spremanja zimnice. Dok glumica kuva ajvar, njen dragi, pisac i scenarista, proba da li je sve kako treba. Osim degustacije, njegov zadatak je i da otvara tegle.

– Ove godine sam prvi put napravila ajvar. Ranije je to radila mama. Kuvala je i pekmez od kajsija i šljiva, jer smo imali plac u Babama, nadomak Beograda, kao i fantastično slatko i sokove. Često je deo plodova stavljala u zamrzivač i kasnije ih koristila za kompote, koji se nisu razlikovali od onih od svežeg voća. Ajvare je pravila u stanu na Studentskom trgu, i tome se ozbiljno posvećivala. Ja sam pomagala, zapravo više se igrala. Sećam se da sam kao mala ljuštila paprike.


Milica Milša: Ako mi je nešto u životu pomoglo, bila je to ljubaznost, a ne lepota

I dok se mama Leposava bavila ajvarima i džemovima, tata Antonije bio je zadužen za kiseli kupus.

– Mama je stavljala i karfiol i zeleni paradajz u turšiju, uvek smo imali po nekoliko velikih tegli. Pitam se kako je našim majkama sve polazilo za rukom, i da rade, imaju decu i budu sjajne domaćice. Sad je sve postalo instant, pa i zimnica, ali, evo, ja sam instant domaćica koja je prvi put napravila ajvar. I odmah sam, pošto sam bila baš uzbuđena što mi je ispao odličan, prvu teglu stavila na instagram – morala sam svima da pokažem. Iskreno, ne bih se upustila u ovaj posao da mi nije tetke Lile i njene prijateljice Darinke koja joj pomaže. One su ispekle ogromne količine paprika, a pošto nisu znale šta će sa njima, pozvale su me da uzmem deo. Shvatila sam da nema šanse da sve te paprike pojedemo kao salatu, a kako su bile već oljuštene, pomislila sam što ne bih od njih napravila ajvar. Uopšte nisam guglala recept, stavila sam dosta peršuna, maslinovog ulja, soli, malo sirćeta i kuvala sam, mešala, to je trajalo, ali ajvar je ispao jako dobar. Zato sam se odlučila za još jednu turu. I sad kad god nam se jede, izvadim paprike iz zamrzivača i napravim teglu-dve. Nikad više, jer ne koristim konzervans.

Žarko kaže da se trudi da supruzi ne smeta u kreativnom procesu pored šporeta.

– Moj zadatak je da degustiram, otvaram tegle i, naravno, sve vreme bodrim Milicu. Tu su zavese, parole. Šalu na stranu, ne umem da pravim zimnicu, ali zato znam da skuvam mnoga druga jela. Tako da je za zimnicu zadužena moja Milica, ona je majstor.

Autor: Gloria magazin/Zorica Zarić
Foto: Dalibor Danilović, Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi