Milena Vasić otkriva čarolije svoje kuhinje: Nema ništa lepše nego kad zamiriše domaći hleb

Glumica Milena Vasić veruje da je neobično spremljena hrana najbolji način da nekoga osvojite, a tu gastronomsku igru svakodnevno sprovodi sa svoje četvoro dece i suprugom, rediteljem Jugom Radivojevićem


Glumica Milena Vasić (40) ubeđena je da hrana definiše čoveka, i da svaki obrok treba da bude kompletan užitak. Smatra da su za savršene zalogaje, pored ukusa i mirisa, podjednako zaslužni i ambijent i posuđe u kome se posluže.

– Izbegavam da jedem s nogu, trudim se i da svaki obrok bude lepo serviran. Čak i kad sam sama kod kuće, ne mrzi me da udovoljavam sebi, da hranu aranžiram i degustiram uz neko fino vino ili drugo piće. Često obnavljam kuhinjski aksesoar.

Milena priznaje da ne kuva svakodnevno jer ne bi mogla da ispuni očekivanja svih ukućana, sinova Nikole, Vuka i Lava, kćerke Lane i supruga Juga Radivojevića. Zbog toga ima pomoć u kući, ali voli svakome od njih da se posveti i spremi omiljeno jelo.

– Na našoj trpezi često je mnogo povrća, i to mi odnosi najviše vremena, to pranje i seckanje. Konzumiramo dosta salata, supa i čorbi, kao i raznih šejkova, za čiju pripremu je potreban samo minut i po. Uglavnom je banana osnova, pa onda dodajem spanać, celer, lan, konoplju, bobičasto voće, aroniju, koju sam nedavno i brala.

Dan započinje čašom tople vode s limunom, sledi svež sok od nekog voća, pa tek onda veliko lonče kafe.

– Obično ustanem pre svih i sama uživam u tim malim ritualima. Jutro mi je inače najlepši deo dana, a u Beogradu su ona predivna. Obožavam dobar hleb, moj ujak je pravi ekspert za njega, kada ga on ispeče, nestane za tili čas. Nema ništa lepše nego kad zamiriše domaći hleb. Često ga pravim i sama, od raznih vrsta žitarica. Osim semenki, dodajem u njega i voće i jedem ga s puterom. Ne bih mogla da živim bez putera i sira, a draži su mi beli, kravlji sirevi, malo blažeg ukusa, od žutih. Nijedan obrok ne mogu da zamislim bez salate, najpre raznih vrsta zelene, u koje stavljam brusnicu, grožđe ili neko suvo voće i zalijem uljem od bundeve, što sam naučila dok smo boravili u Sloveniji.

 

Nekada su je hranom zavodili muškarci, sada to čine deca.

– Ako ste pozvani na neku posebnu večeru i neko samo zbog vas priprema određeno jelo, to je sjajno. A ako još i doda neki poseban začin, i od najjednostavnijih sastojaka može da se napravi čarolija. Često su me zavodili hranom, a sad mi je najdraže da me iznenade deca. Lana veoma voli kinesku kuhinju i mnogo toga zna da spremi. I gvakamole joj je savršen. Koristi dosta povrća i ume lepo da ga aranžira, pa je obrok kojim me dočeka neverovatan. Još ako je i kuhinja sređena posle kuvanja, užitak je kompletan.

PAGE    1   /   2
Autor: Tanja Nikolić
Foto: Jakov Simović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi