Marija Kilibarda: Sočni poljupci sa aromom mladog luka

Autor:

10.06.2018 13:54

Foto:

Foto:



Bez obzira na to što se kuvanju posvetila tek pre nekoliko godina, voditeljka je postala majstor za supe, čorbe i potaže, a na prvom sastanku naručuje biftek ili rebra na žaru za razliku od devojaka koje biraju salatu u želji da ostave utisak na udvarača

Da je kulinarstvo zanat za čije savladavanje je, osim udruženih snaga volje i želje, neophodan i talenat, svedoči primer Marije Kilibarde (37). Voditeljka je tek pre nekoliko godina počela da kupuje kuvare i prati specijalizovane emisije o kuvanju i veoma brzo je prešla put od kalfe do majstora. Početkom 2018. prihvatila se ozbiljnog kulinarskog zadatka i uspešno ga ispunila.

Marija Kilibarda: Svakodnevno čistim srce suzama, to me čini zdravijom

- Prvi put sam bila zadužena za božićnu trpezu. Cela porodica je došla na ručak kod mene. Imala sam tremu. I inače uvek preambiciozno ulazim u proces kuvanja, a tada sam pravila tri nova jela, jedno od njih bio je sufle od spanaća i sira. Nemam veliku kuhinju, ali sam se potpuno razmahala i iskoristila svaki centimetar radne površine. Sve je odlično ispalo, i tada sam prepoznala svoju mamu u sebi, jer ona uvek postavi sto i dok svi jedu sipa sebi tamno pivo ili rakiju i posmatra ih. Istu stvar sam i ja uradila, srce mi je bilo puno dok sam ih gledala kako uživaju u hrani koju sam spremila. Pošto sam položila test, mama mi je rekla da se odriče uloge domaćice i da sam ubuduće ja zadužena za božićnu trpezu. U našoj porodici vlada klasična sicilijanska atmosfera. Ima nas mnogo, svi pričamo uglas, dodajemo jedni drugima so, biber. Mama često komentariše kako jedva čeka da izrađamo decu, a jednom prilikom joj je jedna od mojih sestara rekla: “Ako Marijina deca budu na nju, sve će nam pojesti.” Zaista je tako, veliki sam gurman, volim da jedem apsolutno sve, sem boranije i pihtija.

ROMANTIKA U ZORU

U zavisnosti od dana u nedelji njen doručak varira.

- Trudim se da mi jedanput ili dvaput nedeljno prvi obrok bude lagan i on onda obično uključuje žitarice i pahuljice, dok sama pravim bademovo mleko. Ostalim danima ujutru jedem pančetu ili neku drugu vrstu slanine. Imam tu sreću da veliki deo moje porodice živi na selu, pa mi često šalju domaći sir, mast, jaja. Volim da iskoristim te namirnice i sebi spremim konkretan doručak.

Smatra da hrana može biti afrodizijak, ali da je atmosfera ipak najvažnija.

- Nije sve u jelu, važnije je ko ga je spremio, način na koji je posluženo i, naravno, s kim obedujete. Sa zavođenjem se uvek povezuje večera, a po mom mišljenju doručak može biti jednako romantičan, čak i kad su u pitanju obične prženice s kajmakom.

Bežeći od stereotipa da na prvom izlasku s pretendentom na poziciju njenog dečka mora kao “prava dama” da naruči vitaminsku ili neku drugu salatu, radije se opredeljuje za konkretan obrok baziran na mesu.

- Svaki moj partner je bio gurman, tako da smo se i po tom pitanju uklapali. I uopšte, svi meni dragi ljudi vole dobar zalogaj, stoga mislim da je to osobina koja me generalno povezuje s drugima. Smatram da je čista glupost nepisano pravilo da žena na prvom sastanku treba da se opredeli samo za salatu. U takvim situacijama naručujem uvek ono što mi se jede. Eventualno bih tada izbegla luk, ako bi kasnije možda došlo do poljupca, ali ukoliko ga oboje jedemo, onda nemam problem ni sa tim. Obožavam meso, tako da je moj izbor uvek neki dobar biftek.

TAJNE IZ KROŠNJE

Pošto sebe ne može da zamisli kao vegetarijanku, ima taktiku za izbegavanje ove vrste ishrane.

Marija Kilibarda: Spremna za Svetsko prvenstvo (foto)

- Kada slušam svoje prijatelje i sestru koja u poslednje vreme konzumira veganska i vegetarijanska jela, uvek kažem kako sam ja nulta krvna grupa i da mi zato treba crveno meso. Tako “uhvatim krivinu” i izbegnem svaki razgovor na tu temu, budući da nikad ne bih mogla da se hranim vegetarijanski.

Kada stigne proleće i s njim toplo vreme, dolaze i novi ukusi koje obožava.

- Trešnjama se neizmerno radujem. Volim ovaj period i zbog mladih krompirića, rotkvica, mladog luka. Kao dete sam sa društvom imala “akcije” branja trešanja ili šljiva. Roditelji su nas uvek slali napolje, tako da smo u proleće stalno bili pod nekom krošnjom.

Iako većina ljudi jede kokice dok gleda film, Marija u bioskopu radije gricka naćose sa umakom od sira.

Sara Jovanović: Šmizle ne broje kalorije

- Kada vodim računa o ishrani, a taj period zovem zdrava, vojnička faza, apsolutno ništa ne uzimam između obroka, čak ni za vreme gledanja filmova. Kada pak ne vodim računa, u bioskopu obožavam da naručim naćose sa sirom ili salsa umakom. Doduše, više volim umak od sira, to mi je uvek prvi izbor. U slučaju da se opredelim za kokice, one moraju biti kalorične, prelivene sa mnogo putera.

Nije veliki ljubitelj slatkiša, a jednom prilikom čak dva meseca nije probala ništa slatko.

- Kladila sam se sa prijateljicom koja živi u Americi da dva meseca nećemo okusiti ništa slatko, a jedna drugoj smo obećale da moramo priznati ako zgrešimo. Ispoštovala sam opkladu i nakon toga organizam mi više nije tražio slatkiše. Kada mi padne nivo šećera u krvi, tu su crna čokolada, koštunjavo voće i eventualno neki ceđeni voćni miks. To je to što se tiče mog izbora poslastica.

KADA PUNA VINA

Kada se kod kuće opušta u kadi, obavezno sebi sipa čašu jakog crvenog vina.

Suzana Mančić: U svađi sa sarmom i kadaifom

- Volim i belo vino, naravno, ali u trenucima relaksacije uvek biram crveno. Prijaju mi jaka vina punog ukusa, ona koja su starija i opora.

Budući da je perfekcionista po prirodi, Marija je u stanju da sve što je skuvala baci u kantu za smeće ako nije zadovoljna krajnjim rezultatom.

- Često organizujem večere za svoje prijatelje i to njima izgleda predivno, a ja sam uvek pod stresom. Stalo mi je da ugađam dragim ljudima i zato se trudim da sve, do najsitnijih detalja, bude savršeno. To nije samo večera, to je celokupni ugođaj. Obavezno su tu mirišljave sveće, kvalitetno vino na dobroj temperaturi, sve mora da bude besprekorno servirano. Ako samo jednom sitnicom nisam zadovoljna, u stanju sam da sve bacim u đubre. Onda lepo dočekam prijatelje i naručim kinesku hranu.

Ivan Mihailović: Tajni randevu s pijanim šaranom

Ne smeta joj miris koji ostane u stanu nakon kuvanja.

- Obožavam miris kuvanog jela u stanu. Naročito onaj domaće supe. To me bukvalno vrati nazad u detinjstvo. Nema tog parfema ili osveživača prostora koji može da zameni miris domaće juneće supe, to je nešto najlepše.