Ivona Pantelić: Put do muškog srca vodi preko musake


BOLJE PARČE MESA

Često posećuje i beogradske restorane, ali nikad ne koristi popularnost da od kuvara izvuče tajni recept.

– Svesno se ne služim time što me prepoznaju, ali mi prijatelji skreću pažnju da sam opet dobila veću porciju ili bolje parče mesa.

Upravo meso joj je zadavalo velike muke na početku kulinarske karijere. U međuvremenu je savladala ne samo tehniku pripremanja te namirnice, već je postala pravi majstor za neke gurmanluke, pa ko god ih proba jednom, poželi repete.

– Redovno se dešavalo da mi šnicla izgori u tiganju i bude tvrda kao đon. Nekoliko puta se meso u rerni potpuno ugljenisalo, ali sada sam time ovladala. Ne kuvam često, a kad mi se ukaže prilika, obavezno napravim džiger sarmu. Nije to prava sarma, već se jagnjeća džigerica samelje, izdinsta sa crnim lukom i začinima i slaže kao musaka u posudu. Zalije se jajetom umućenim s mlekom, pa prekrije jagnjećom maramicom. Ispeče se u rerni, a služi se sa kiselim mlekom. Pravim i pite sa sirom i spanaćem, ali ne koristim ulje, već isključivo svinjsku mast. Vodim računa gde kupujem kore, važno mi je da su dobre, a jaja nabavljam iz sela odakle je moj tata, od žene koju znam. I onda nema greške, svi traže još.

Dopada joj se kad muškarac ume da kuva, ima mnogo prijateljica čiji su muževi vrsni kulinari. Sigurna je da ljubav dolazi i preko stomaka.

– Postoji ta neka prečica, to je sasvim izvesno. Znači nam kad se neko potrudi i uloži određeni napor da nam spremi hranu. Bilo je i mojih partnera koji su kuvali za mene. Iskreno, nisu me tom veštinom osvajali, ali ja sam se ponekad služila tim tehnikama u zavođenju. Doduše, samo malo. Bilo je i romantičnih trenutaka sa brzom hranom na ulici, jer kad si mlad i zaljubljen, najmanje ti je važno šta jedeš. U mojim godinama sve je drugačije, pa je lepo kad sa nekim podeliš ukusan obrok, uz čašu dobrog vina, kad priča o hrani predstavlja uvod u uživanje u svim drugim temama.

 

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/Zorica Zarić
Foto: Jelena Jovanov, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi