Ivana Nikolić: Čuvar sladoleda u zimskom periodu

Glumica Ivana Nikolić voli da prkosi ustaljenim pravilima ishrane, a petogodišnjeg sina Zariju naučila je da se hrani zdravo, što znači da su obavezni čvarci, kozji sir, ljuta kobasica i kajmak

Premda ne može bez sočnih poslastica kao što su baklave i razne torte, kada dođu topli dani, glumica Ivana Nikolić (37) prednost daje sladoledu. Inače ga jede tokom cele godine, a nakon pažljivog degustiranja svih mogućih vrsta otkrila je onaj koji joj naviše prija.


– Imam svoju omiljenu beogradsku poslastičarnicu u kojoj sam pronašla za mene najbolju kombinaciju – limun i bosiljak. Taj sladoled je lagan, a pritom je lepe guste teksture. Savršeno je rešenje i za užinu i za osveženje.

U rodnom Šapcu odrasla je uz iskusne domaćice, mamu i bake, a s vremenom je mnogo toga savladala i isprobala.

– Šabac je poznat po dobroj, a to znači jakoj hrani. Prva asocijacija su mi uvek prokule, jelo koje podseća na svadbarski kupus, domaći hleb pravljen u “pekari” u dvorištu babine i dedine kuće, koji je čuvao svežinu nedelju dana, mamine baklave i doboš torta, jagnjeće sarme od iznutrica dinstanih na luku, koje se zaviju u maramicu i zapeku u rerni. One se služe hladne, kao predjelo, ali ja mogu da ih jedem i vruće, uz kiselo mleko. Od malih nogu sam učila da kuvam, prvo sam pomagala oko testa za kiflice, pogaču i domaće rezance, posle je došlo i drugo. Mama mi je pokazivala i kako da pravim ukrase za tortu, cvetove i latice. Moj petogodišnji sin Zarija takođe uživa da asistira u kuhinji, posebno kada se nešto mesi. Doskoro je testo zvao “mesinak”. Trudim se da se hranim zdravo, pa je tako i on stekao dobre navike. Nije “navučen” na slatkiše, ali zato voli čvarke, kozji sir, ljutu kobasicu, kajmak. Ja to ubrajam u zdrave namirnice. Obožava potaže od povrća i male pljeskavice kojima smo dali ime “najmanje pljeskavice na svetu”. Nedavno mi je, dok smo se vozili kolima, rekao: “Mama, ti si kraljica vožnje i kuvanja.”

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/Mirjana Tasovac
Foto: Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi