Ivan Mihailović: Tajni randevu s pijanim šaranom


Odrastajući pored velikih voda, mora u Herceg Novom i beogradskih reka, glumac je veoma rano otkrio čari podvodnog sveta, iz kog je izvlačio, pored ostalog, hobotnice i tako zarađivao prve džeparce

Nekad vrstan lovac na hobotnice, glumac Ivan Mihailović (29) rastao se s harpunom kad je shvatio da su odnosi između živih bića u moru često humaniji nego među ljudima. Iako voli i ume da kuva, pre svega riblje specijalitete poput pijanog šarana, retko ceo dan stoji za šporetom, već pozove kolege u goste, podeli im zadatke i hedonistička avantura može da počne.

Marija Kilibarda: Poljubac na prvom sastanku

– Svako radi nešto, jedan priprema namirnice, drugi prži, treći otvara vino, dok sam ja zadužen za “geometriju” jer povrće seckam na komadiće iste veličine – kaže Ivan, koji je deo detinjstva proveo u Herceg Novom gde je lovio i prodavao hobotnice i tako zarađivao džeparac.

– Imao sam 11 godina kad sam uhvatio prvu. U početku sam se plašio, a onda sam se povezao sa njima i strah je nestao. Veoma dugo poznajem podvodni svet i kako tamo funkcionišu odnosi, zato i tvrdim da su zdraviji i humaniji od ovih naših.

LOVAC NA KAJMAK

Ne seća se kad je prvi put sam spremio hobotnicu ispod sača, omiljeni porodični specijalitet, kao što ne pamti ni otkad primenjuje tetkinu caku i dodaje pampure od plute kako bi ona bila meka i sočna. Ipak, otkriva da je fora da hobotnica odstoji na ledu nekoliko dana pa da se tek onda peče. Kao strastveni ronilac često se spušta na dubine od 30 metara, roni i na dah, a u poslednje vreme “lovi” isključivo na pijaci, naoružan samo šarmom.

– Pitam mogu li da probam, i uvek mi dozvole. Uzmem malo sira, kajmaka, čak i lubenice kad im je sezona i sit se vratim kući. Šalu na stranu, ali stvarno me nikad niko nije odbio.

A i kako bi kad kadeta Mirka Klisuru iz “Vojne akademije” svi vole. Jedini problem jeste što on poslednjih godina nema kad da se šetka između tezgi.

– Vreme nam je postalo instant, kao i supe. Nemam ništa protiv supica iz kesice, ali draži su mi potaži i čorbe od sezonskog povrća, tikvica, karfiola. Što se popularnosti tiče, ne mislim da sam važniji od drugih, samo je moj posao takav da me poznaju široke narodne mase.

Otkako je osvojio publiku kao siromašni mladić romske nacionalnosti koji je uspeo u životu, svojataju ga ne samo Romi već i drugi.

– Usvajaju me i prisvajaju svi, na pijaci, graničnom prelazu, autobusu. Svi misle da sam njihov, i to je nekad zabavno, ali češće je naporno. Smeta mi kad se ponašaju kao da znaju sve o meni. Ima jedna divna pesma Mike Antića na tu temu, gde on kaže: “Ima jedan neopisivo veliki gad, zove se Mika Antić”, i govori o tome kako svi misle da ga znaju a u stvari ga niko suštinski ne poznaje. Odnosno, mi glumci ne smemo potpuno da se razotkrijemo, moramo da ostanemo tajnoviti, a kako ćemo to uraditi a da ne skliznemo u uobraženost, stvar je našeg umeća i socijalne inteligencije.

Sonja Vukićević: Balerina u lovu na kobasice, njeguški sir i tortilje

S druge strane, pitanje je iskustva odigrati rolu a ne pojesti sve “rekvizite”, što se njemu desilo na setu prve sezone “Vojne akademije”.

– Jeo sam i kad nisam bio u kadru i pojeo svih petnaest knedli sa šljivama. Malo je falilo da mi pozli od toliko šećera. Inače, od slatkiša najviše volim keks tortu koju jedem za rođendan. U suštini, nemam problem s hranom, nisam probirljiv, a imam i sreće da mi se ništa ne “lepi”, manje zbog metabolizma, više što sam fizički veoma aktivan.

Zapravo, njemu bi veći problem bio kad bi morao da se ugoji trideset kilograma zbog uloge.

– Do sada nisam dobijao ponude koje bi to podrazumevale, a pošto bi to bio atak na moje zdravlje, morali bi dobro da me plate ili da mi to bude veliki izazov.

BEG NA TREŠNJU

O legendarnim glumcima i njihovim zgodama u klubu Ateljea 212 i danas se priča, a i Ivanova klasa sa glume, u kojoj su, pored ostalih, Miloš Biković, Nina Janković Dičić, Anja Alač i Tamara Dragičević, često se druži.

– Stalno smo upućeni jedni na druge i nadam se da će se jednog dana i o nama i našem druženju pripovedati. Do tada, imamo uspomene na studentsku menzu gde smo uvek dobro jeli i pakete pune đakonija koji su stizali kolegama iz unutrašnjosti a koje smo delili na pauzama. Pomenuo bih i čuvene Ninine uštipke koji idu i sa slanim i sa slatkim prilozima.

Važno mu je da bude sit jer ga glad dekocentriše, ali ipak obeduje bar sat pre predstave.

– Ne bi bilo zgodno da na sceni telo troši energiju na varenje. Ne može se biti dobar glumac punog stomaka. Zvuči metaforično, ali tako je. Kao što je nemoguće biti u isto vreme na dva mesta, na primer, na probama i na trešnji, što mi trenutno stvara slatke muke. Jer, to veliko, široko drvo u dvorištu naše porodične kuće sad je puno crvenih plodova. Na njega sam se peo otkad znam za sebe, sa ekipom iz kraja, najhrabrijim dečacima iz ulice, najčešće sa Pajom koji mi je najbolji drug i danas. Mogao bih i danas zatvorenih očiju da se ispenjem u bilo koje doba dana i noći, to je moje skrovište od svega.

Tihomir Stanić: Hronika noćnog napada na čokoladu

Osim pohoda na trešnje, ponekad sanjari i o sopstvenom restoranu, ali neće da otkrije detalje da mu neko ne ukrade ideju.

– Šalu na stranu, to bi bila zdrava kuhinja gde bi i gosti mogli da kuvaju. Dobili bi svoj tiganj i nož, najvažniji alat za svakog dobrog šefa.

Kaže da poseduje nekoliko dobrih noževa, ali ne onih japanskih koji se prave iz jednog komada čelika, balansirani su i ne moraju da se oštre.

– Jedan takav nož košta i do 300 evra. Moji su skromniji, ali završavaju posao. Važno mi je da su oštri, da mogu lepo da iseckam povrće za kari, koji najčešće i pravim otkad sam ga pre nekoliko godina probao u Tajlandu. Volim i da pržim pirinčane nudle sa soja sosom, veoma su ukusne.

Koliko je vešt u kuhinji svedoči i to što nije imao nikakvih nezgoda, makar ne u kuvanju. Međutim, pošto voli bubnjeve i perkusije, u jednom periodu života sve je koristio kao instrument, čak i ringlu.

– Nažalost, jednom prilikom ona je bila vrela i zadobio sam opekotine. Bolelo je, ali je prošlo, ionako se pamte samo lepe stvari.

Ili-ili

Šaran ili pastrmka?
– Šaran

Vino ili pivo?
– Pivo

Trešnje ili jagode?
– Trešnje

5 omiljenih začina

– Dimljena ljuta aleva paprika
– Vlašac
– Muskatni oraščić
– Kari
– Cimet

Autor: Gloria magazin/Zorica Zarić
Foto: Dalibor Danilović, Vidoje Manojlović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi