Ivan Medenica: Nema gozbe bez dva čina

Kad se spuste pozorišne kulise, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica upušta se u gastronomska istraživanja tokom kojih, uz obaveznu čašu kvalitetnog vina, jednako autoritativno raspravlja o sašimiju i krvavom bifteku kao o Šekspiru, Fabru ili Čehovu

Pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica (47) u kuhinji je savršen degustator, a nikakav tvorac, što je i te kako u skladu sa njegovom profesijom u kojoj konzumira, daje sud i uživa, ali ne kreira.


Umem da skuvam kafu, jaja, viršle, napravim salatu i bruskete i to bi bilo to što se mog kulinarskog umeća tiče. To odgovara mom pozivu – ne stvaram umetnost, ali je procenjujem, to su dva različita dara, znanja. Idealan sam degustator jer veoma volim da jedem, i to dobro. Bilo bi mi drago da za sebe mogu da kažem kako sam gurman, ali zabrinjava me to što mi prija sve, od čorbastog pasulja do najfinijih specijaliteta stranih kuhinja. Postoji samo nekoliko više namirnica nego jela koje izbegavam: ne znam zašto, ali ne podnosim, recimo, kruške. Pravi gurman bi, valjda, trebalo da bude izbirljiviji, a ja, eto, nisam. Doduše, vrlo mi je važan kvalitet, te jasno razlikujem vrhunsku od prosečno ili loše spremljene hrane.

Možda bi nekad nešto konkretnije od jaja i viršli zgotovio samo kada bi imao više vremena za to.

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/ Mirjana Tasovac
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović, Guliver/ Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi