Dušica Spasić i Sanja Dragićević Babić: Poezija o prvoj jutarnjoj kafi


Iako im se kulinarski afiniteti i načini ishrane prilično razlikuju, voditeljke Jutarnjeg programa Dušica Spasić i Sanja Dragićević Babić dele istu strast prema crnom napitku, a kako su obe vrsne kuvarice, često razmenjuju recepte

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dusica Spasic (@dushicadusha) дана

Uigrani voditeljski tandem Jutarnjeg programa RTS-a, Sanja Dragićević Babić (39) i Dušica Spasić (38) jednako uspešne bile bi i na kulinarskom takmičenju. Pogotovu ako bi dobile zadatak da pripreme supu s knedlama, potaž i čokoladnu mus tortu s kafom.

Lidija Kljajić i Ana Reljić: Pretežno italijansko, mestimično srpsko

Ja kuvam bolju supu s knedlama. Sto posto. Mamin recept za knedle je garancija uspeha – sigurna je Sanja, dok Dušica tvrdi da su i njene odlične: – Više puta sam čula kako se domaće knedle teško prave, ali nije tako, naprotiv, njihova priprema je vrlo jednostavna. Ipak, kladim se da su Sanjine mnogo bolje. Zato sam ja majstor za potaže. Spremam ih često jer volim da ih jedem, i to isključivo od povrća, bez brašna, uglavnom kombinaciju brokolija i celera. U onaj od bundeve dodajem malo zelene jabuke, mleko od kokosa i kurkumu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dragana Kosjerina (@dragana.kosjerina) дана

Sanja priznaje da se ne seća šta to beše doručak.

Tako je bilo do pre nekoliko meseci, dok konačno nisam ustalila obroke, što prija i meni i mojoj kilaži. Doduše, Dušica mi sa svojim posudicama sa zdravim obrocima i šejkovima nabija komplekse gotovo svaki put, ali izdržavam nekako. I dok pokušavam da shvatim šta to ona jede, najčešće uzimam integralnu kiflu i jogurt. “Maznem” od kolega u studiju i neku voćku ili mantije. Kod kuće najčešće ispržim kajganu, spremim tost sa puterom i ceđenu pomorandžu.

Dušica Spasić: Muškarac može jednim pokretom da me obori s nogu

Obema se desilo da osete napad gladi dok uživo vode emisiju, ali naučile su da vešto zamaskiraju problem.

Kažem gledaocima da nešto s tonom nije u redu, u slučaju da su čuli krčanje creva. Šalim se, naravno. U takvoj situaciji jedva čekam da se završi program, jer ništa drugo ne mogu da uradim – navodi Sanja, a Dušica objašnjava da često ne stignu da jedu do kraja emisije, s napomenom da se bude u četiri sata ujutru:

– Kad mi se to desi, popijem čaj ili vodu i ubedim sebe da nisam gladna.

TAJNA ZDRAVOG DŽEMA

Posle zdravog doručka, Dušica uživa u kafi, to je svojevrsni ritual.

Dušica Spasić: Na meti progonitelja

Pijem je uvek bez mleka i šećera, jer volim da osetim ukus kafe. Nekad dodam cimet. A i miris je poseban užitak. Probala sam mnogo vrsta, ali samo mi domaća prija ujutru, a ukoliko preskočim doručak, opredeljujem se za čaj ili limunadu – kaže Dušica, dok Sanja kafu dodaje slatkišima koje pravi.

Slavko Beleslin: Kravatu, konjak ali i pihtije ne možete voleti pre trideset pete

Često razmenjuju recepte.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dusica Spasic (@dushicadusha) дана

I ne samo to već mi Sanja otkriva jela koja su specijaliteti njenog kraja, za koja nisam ni znala. I dovoljno je da čujem kako se prave pa da ogladnim – otkriva Dušica, a Sanja prepričava anegdotu sa džemom:

Pozvala sam Dušicu i ona me je obavestila da upravo kuva zdrav džem. Pomislila sam šta u tom njenom ima zdravije od onog mog, a ona, kao da mi je pročitala misli, počela je da nabraja da idu šljive, kokosovo ulje i još mnogo nekih zdravih sastojaka. Još se nisam usudila da ga napravim.

Dušica uvek kuva iz ljubavi, a kad joj se ne sprema hrana, ne ulazi u kuhinju.

Bilo šta raditi bez volje jeste gubljenje vremena, a i rezultat uglavnom bude veoma loš.

Sanja je poreklom iz Hercegovine i često pravi peksimete, slične mekikama, a jede ih sa kajmakom i sirom.

Na mom jelovniku su obavezni i pita s krompirom, jagnjetina ispod sača i krompir. Pošto nemam sač u stanu, stavim sve u zemljanu posudu i nema greške. Zimi krompir isečem na plohe i stavim u rernu. Tako ispečen odlični ide sa sirom ili kajmakom.

HRANLJIVO GORIVO

Dušica je rođena u Beogradu i iako smatra da ne postoji autentičan beogradski ručak, kao ni autentično jelo ovog podneblja, sigurna je da nam je istorija podarila bogatstvo kuhinje.

Činjenica je da je svako jelo u Beogradu, prema rečima stranaca, kvalitetno i izuzetno ukusno. Gajimo tu tradiciju i imamo šta da ponudimo. Kvalitetne namirnice su naša specifičnost.

Kuvanje doživljavaju kao umetnost. Sanja u tom smislu sebe opisuje kao “slikara tradicionalistu”, a Dušici priprema obroka predstavlja uživanje, kreativnost, zadovoljstvo.

Pravimo nešto što predstavlja naše gorivo, što nas pokreće i što nas čini zdravim i vitalnim. Zato ne razumem ljude koji na svoj organizam gledaju kao na kantu za smeće i bitnije im je šta stavljaju na sebe ili u svoj auto.

Tajne lepote Dušice Spasić: Jedan proizvod menja sve

Kad bi otvorile zajedničku kafanu, Sanja bi bila majstor za meso, Dušica za salate.

Meni bi pripala briga o “jačoj” gastronomskoj ponudi, a Dušici uloga stručnjaka za zdravu ishranu. Bila bi to dobra kombinacija – navodi Sanja, a Dušica precizira da bi to bila idealna hercegovačko-srpska kuhinja.

Sanja u slobodno vreme piše poeziju, mogla bi goste da animira svojim stihovima, dok bih ja umetnički predstavljala jela uz detaljan opis kako se spremaju. Mogla bih i da brinem o estetskom momentu, načinu na koji bi hrana bila servirana, a usput i da pregovaram sa izdavačima za Sanjinu poeziju.

Autor: Gloria magazin/ Zorica Zarić
Foto: Gloria magazin/ Jelena Jovanov/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi