Dragana Varagić: Grešni ukus zabranjenog voća

Glumica Dragana Varagić obožava zelene šljive i kajsije, zbog druženja s prijateljima nije joj teško da u kuhinju uđe pred zoru, a na putovanjima praktikuje upoznavanje lokalne kulinarske lektire

Jedinstveni ukus zabranjenog voća, zelenih šljiva i nedozrelih kajsija, glumicu Draganu Varagić (61) prati od ranog detinjstva. Kao devojčica brala ih je kraj Morave i Ibra, u Beogradu su je mamile iz neposrednog komšiluka, sa tezgi na pijaci Zeleni venac. Tu ih i sada nalazi s prvim letnjim danima, jedino ih nije bilo u Torontu, gde ju je devedesetih godina odveo splet raznih životnih okolnosti. Ali zato su je u vrtu sačekale kruške i jabuke.


– Živela sam u grčkom delu grada, a u taj živopisni Danfort, prepun grčkih restorana, i sada rado idem. Tako čuvam navike i sećanja na periode svog života, da postoje i u sadašnjem trenutku. Kanadu poznajem dobro, proputovala sam je od Halifaksa na istočnoj obali do Vankuvera na zapadnoj radeći kao glumica, reditelj i profesor. Znam gde su jezera slatke vode pored okeana u Novoj Škotskoj, kako su oštre zime u Manitobi kad malo ko izlazi napolje i celi gradovi su povezani pasarelama, kakvo je proleće u mojoj bašti u Torontu kad za nekoliko dana procvetaju kruške i jabuke ili zima kad napada sneg do prozora, a iznad je bistro, plavo, osunčano nebo – kaže Dragana, koju trenutno gledamo u filmu “Šavovi” i TV seriji “Pet”, a pored ostalog pamtimo po ulozi Jagodinke Simonović u “Varljivom letu ’68.”

Svaki dom u kome je živela uvek je bio otvoren za goste.

– Volim kad ne umemo da se rastanemo do duboko u noć i nije mi teško da se vratim u kuhinju i ponovo spremim nešto. U Torontu sam pravila “beogradske žurke” uz veliku pomoć prijatelja, što znači mnogo ljudi, muzike i hrane. Ostajalo se i posle svitanja. Svako pozorišno gostovanje iz Beograda završavalo se u kući na Danfortu.

A u Beogradu, osim sladoleda u Knez Mihailovoj, obavezno je tražila zabranjeno voće na obližnjoj pijaci na Zelenom vencu. Zelene šljive i kajsije trenutno su je vraćale u bezbrižne dane kad ih je kao kao dete brala u rodnom Kraljevu.

– Tog voća uvek ima na mom Zelenom vencu, baš kao i dunja. Podsete me na detinjstvo svaki put. Kako sam upoznavala druge kulture, tako mi se i ukus menjao, radoznala sam i hoću sve da probam.

Zašto Dragana obožava beogradske pijace, pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/Zorica Zarić
Foto: Dalibor Danilović, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi