Đorđe David: U potrazi za izgubljenim jagnjetom


Poznati roker, pevač benda “Death Saw” Đorđe David (52) i danas ima iste navike u ishrani kao u detinjstvu. Čak nije proširio ni repertoar jela koja je naučio da sprema kao klinac, ali zato vreme ručka ume da pretvori u pravu zabavu, naročito od kada je sa suprugom Anom dobio kćerkicu Stašu.

– Nisam se izveštio u pripremi kašica i bebećih obroka. Postoji više razloga za to. Tašta to radi najbolje, nemam mnogo vremena, a i izvlačim se od takvih obaveza. Ali zato uživam da hranim Stašu. Ona tačno zna kada je vreme ručka jer imamo svoj mali ritual pre toga. Ja joj prvo zubima otmem cuclu, što ona isprati tapšanjem, potom joj vratim cuclu, koju ona onda sama izbaci i aplaudira sebi, i zatim krene da jede. To iskustvo kad čovek hrani svoje dete uvek je posebno.

Svaki put kada se pokrene priča o hrani Đorđu prvo na pamet padnu jaja.

djordje-david-7-jelena-jovanov
– Obožavam ih u svim varijantama, kuvana, pečena, pržena. Jedem ih od kada znam za sebe, i to u ogromnim količinama. Kada sam kao dete odlazio kod babe i dede u Surčin gde su imali imanje, stalno sam uzimao jaja, zbog čega su mi govorili da će me pretući kao kera. Samo jednom mi se desio peh sa ovom namirnicom. Bilo mi je tada dvadesetak godina i sa društvom sam otišao u vikendicu jednog našeg druga. Sa nama su bile i devojke i planirali smo da provedemo lep produženi vikend. Prve večeri sam smislio da nam spremim kajganu u tri tiganja, pa je jedan drug otišao po salatu, a drugi po još neke namirnice. Polupao sam tridesetak jaja i u želji da sve fasciniram svojim umećem dodao vegetu, kečap, senf, razne začine. Delovalo je da će kajgana biti fantastična. Nasuo sam ulje u tiganje, stavio ih na vatru i samo što sam se okrenuo, sva tri su se se zapalila. Jedna od devojaka je vrisnula i ja sam u prvu posudu koja mi je bila pri ruci nasuo vodu i prosuo po ulju. Izgledalo je kao da sam sipao benzin jer je odmah suknuo plamen do plafona koji se isti čas zapalio. Jedva smo ugasili požar. Od večere nije bilo ništa, a naredna dva dana proveli smo popravljajući štetu i farbajući plafon. Zanimljivo je da roditelji drugara u čijoj smo vikendici bili nisu ništa “provalili”.

djordje-david-8-jelena-jovanov

JOGURT KAO RAKIJA Ono što voli da jede konzumira u velikim količinama, bez bojazni da će mu se smučiti. S druge strane, brzo izgubi apetit kada je na meniju nešto što mu se ne dopada.

– Obožavam sireve, naročito one francuske “smrdljive”. Šta tek reći za jogurt, pijem ga minimalno dva litra dnevno. Najčešće samog, ali i u kombinaciji sa muslijem i kornfleksom. Da je jogurt alkohol, bio bih teški alkoholičar. Uživam i u čorbicama, klasičnoj telećoj i pilećoj. One su mi omiljeni obroci noću kada sam posle nastupa umoran i veoma gladan. Za razliku od instrumentalista, pevači nastupaju praznog stomaka i uvek ih stigne glad nakon koncerta.

djordje-david-1-jelena-jovanov

Ljubitelj je domaćih poslastica. Majstor je za čak dve torte.

– Slatkiši su posebna priča. Najprivlačniji mi je miris kuhinje dok se u njoj spremaju torte i kolači. Kao dete divio sam se svojoj baki gledajući je kako praktično ni iz čega stvara preukusnu poslasticu. Idu mi od ruke piškota i keks torta i ne mrzi me da ih sam napravim kada mi se prijedu. Za vreme Olimpijskih igara u Riju, a naročito dok sam do sitnih sati čekao da počne košarka, dešavalo se da mi se prijede slatko, i onda sam pravio neku od te dve torte i jeo ih gledajući meč. Obožavam i čizkejk koji sprema moja supruga Ana. Nedavno sam gostovao u Brusu gde su mi poklonili dva kilograma vrhunskog domaćeg meda. Stavila je i taj med u tortu i bila je savršena, najbolja od svih koje sam probao. Volim i mlečne sladolede, u mojim porcijama je obično više od deset kugli. Leti, kada je mnogo vruće, uzimam ih uoči nastupa jer stežu glasnice. Kada je hrana u pitanju, kod mene ne postoje kategorije neobično i čudno, već samo ono što mi se dopada i ne dopada. Sećam se da sam se sa jelima slatko-slanog ukusa prvi put susreo u inostranstvu. To je bilo nešto od čega su naši ljudi uglavnom okretali glavu, ali ja sam bio oduševljen koliko je dobro. I danas pamtim sendviče sa puterom, pančetom i medom koje sam jeo u Italiji i piletinu u sosu od ribizli koju su mi servirali u Holandiji. Svinjetinu i prasetinu ne konzumiram. Ne dopada mi se ni miris ni ukus jela spremljenih od tih vrsta mesa. Kada to vidim na stolu negde na nekom slavskom veselju, isti čas izgubim apetit ma koliko da sam gladan. A kada poželim laganiji obrok, onda je moj izbor testenina od spelte sa tunjevinom.

djordje-david-6-jelena-jovanov

PIJAČNA TERAPIJA Čari obilaska tezgi otkrio je tek pre nekoliko godina, i sada ne može da zamisli kupovinu bez odlaska na pijacu.

– Nisam imao naviku da idem na pijacu jer mi nisu bile privlačne, delovale su mi zapušteno i prljavo. Danas su mnoge beogradske pijace sređene i vidim kako ih posećuju žene i devojke doterane kao da idu na promenadu. Valjda i taj novi ambijent budi želju u ljudima da dođu isto tako uredni i lepi. Naš gitarista Aleksandar Mitrović Tomi, inače vrstan kuvar, često mi je pominjao svoje pijačne avanture. Pre nekoliko godina rekao sam mu da i mene povede da vidim u čemu je stvar. Odveo me je na Banjičku pijacu, i oduševio sam se. On tamo kupuje sve domaće od naših seljaka: sok od paradajza, turšiju, salate, sireve, meso. Jedno vreme išli smo zajedno u nabavku dva-tri puta nedeljno. U početku smo privlačili pažnju jer smo obojica imali dugu šatiranu kosu i tetovaže, ali s vremenom su se prodavci navikli na nas. Ljudi koji rade za tezgama imaju potpuno drugačiju priču i mene razgovor s njima opušta. Odlazak na pijacu mi dođe kao terapija. Uvek nešto kupim, makar običnu pamučnu majicu koju isti dan ponesem u teretanu.

djordje-david-9-jelena-jovanov

Najveće grehove u kuhinji napravi tokom novogodišnjih praznika, ali i ne trudi se da nešto tu menja. Ti dani su mu prilika da sebi da oduška.

Poslednjeg dana decembra obično radim i nisam sa porodicom, ali zato nekoliko narednih uživam u njihovom društvu i jelu. Jedem sve što mi se prohte, beli hleb sa puterom, sarme, rusku salatu i kolače u neograničenim količinama. Ne grize me savest jer ionako sve potrošim u sledećih mesec dana u teretani na pojačanim treninzima – priznaje Đorđe David.

ili-ili
– Espreso sa ili bez mleka? Bez mleka
– Kisele paprike ili kiseli kupus? Paprike
– Ajvar ili pinđur? Ajvar

5 omiljenih deserta:
– Sladoled sa plazmom
– Tiramisu sa bademom
– Vasina torta
– Anin čizkejk
– Žito sa šlagom

Autor: Gloria magazin/Mirjana Tasovac
Foto: Gloria/Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi