Bojana Stefanović Tornjanski: Odbrana ajvara u nekoliko lekcija


Bojana Stefanović Tornjanski (37), glumica i autorka kulinarskog bloga Fatmama, svake zime za ukućane pravi mnogo zanimljivih i neobičnih džemova.

Bojana Stefanović: I bog stvori ekspres lonac

Živela sam u porodičnoj kući sa velikim podrumom, i kad god pomislim na detinjstvo, vidim dedu kako tu sedi i pretače rasol. U tom podrumu je bilo svega, burića sa kiselim kupusom, jabuka, sokova, rakije. Imali smo i vikendicu u Čortanovcima sa voćnjakom. Kako sam inače izuzetno vezana za mirise, i ovog trenutka osećam aromu zlatnih delišes jabuka. Mama je redovno pravila kompot od belih trešanja, bresaka, kao i džemove. Jedna baka je bila ekspert za ajvar, zapravo pinđur, koji ja nisam volela kad sam bila mala, pa je za mene ostavljala ispečene paprike, koje bi oljuštila i prelila sa malo ulja. A sad obožavam ajvar, mogu da pojedem celu teglu odjednom. Kao anegdota se prepričava kako sam drugarima koji su mi tražili da im poklonim teglu ajvara rekla da ću im dati i bubereg ako treba, ali ajvar ne dam, nema šanse.

Bojana Stefanović otkrila starinsku tehniku za uvijanje trepavica

U spremanje zimnice uključuje sve ukućane, posebno supruga, reditelja Istoka Tornjanskog.

Najveći problem je očistiti ogromne količne voća, tako da mi oko džema od kajsija pomažu suprug i sin, dok kćerka kao nešto čisti, ali više jede. Obično džem kuvam, mada ponekad napravim “prečicu” pa ga ispečem u rerni, zbog čega me baka grdi. Jer onda džem bude malo tamniji, ali ukus je isti, a to je najvažnije. Prošli put sam mu dodala malo đumbira, dok sam sad eksperimentisala sa džemom od šljiva pa sam stavila malo cimeta i crnu čokoladu.

Autor: Gloria magazin/ Zorica Zarić
Foto: Gloria magazin/ Jelena Jovanov/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi