Bojana Stefanović: I bog stvori ekspres lonac


Dok je započinjala avanturu pisanja bloga o kuvanju “Fatmama” pre dve godine, beogradska glumica nije slutila da će posle dve godine imati armiju pratilaca koji od nje traže savete za spremanje ukusnih, brzih i zdravih jela

Kada je pre dve godine počela da piše blog o kuvanju, „Fatmama“, glumica Bojana Stefanović (36) nije ni slutila u kom će pravcu on da se razvija. Želela je samo malo da se zabavi i spoji svoju ljubav prema pripremanju hrane sa pisanjem i fotografijom. A onda se, zahvaljujući prijateljima kojima se dopalo ono što je objavljivala, posvetila više pažnje „Fatmami“.

Kad sam počinjala da pišem slabo sam razumela kako funkcioniše Internet svet, imala sam mali broj pratilaca, uglavnom poznanika, i nisam znala za moć društvenih mreža, pre svega fejsbuka i instagrama. A onda su prijatelji raznih zanimanja, pretežno marketinški stručnjaci i dizajneri, počeli da me uveravaju da treba da se pozabavim svojim blogom, kad sam već na internetu i kad pišem ili da ga ukinem, da zovem lepo drugarice kod sebe na klopu i kafu i da im pričam kako sam i šta skuvala. Prošlog leta sam povezala „Fatmamu“ s fejsbukom i instagramom i prešla na drugu platformu.

Sad, kao iskusna blogerka s velikim brojem pratilaca, uživa ne samo u kuvanju već i u blogovanju.

Povezala sam se sa divnim devojkama iz blog zajednice koja u našoj zemlji super funkcioniše. Sve dame su otvorene za saradnju i među nama ne postoji sujeta. Pišemo jedna drugoj, pomažemo se, podržavamo. Imam i post koji je posvećen tome kako je konkurencija divna stvar. To kad je neko bolji od vas ne treba da vas ugrožava već da vas tera da i sami budete bolji, zar ne?

MEĐUNARODNO PRIZNANJE Kad je čuvena kuvarica Lorejn Paskal na svom instagram profilu preporučila Bojanin blog, glumica se obradovala kao malo dete.

Kad napravite nešto pa tagujete Lorejn na fotografiji jela, a onda stavite #bakeandshare, ona može da vas preporuči na svom profilu. Jednom je objavila moj post. Kad sam to videla, skakala sam od sreće po kući. Suprug je bio ubeđen da se ne bih toliko obradovala da sam dobila Oskara. Dopadaju mi se njene emisije i šta i kako sprema, pa sam zato srećna kad mi ona lajkuje neku fotografiju na instagramu.

Iako se prema blogu i svojim pratiocima odnosi krajnje profesionalno, Bojana nema nameru da menja profesiju i da se posveti isključivo kuvanju.

Blog je moj međuprostor, ljubav i hobi. Ne želim da me ljudi prepoznaju kao Bojanu Stefanović blogerku koja piše o kuvanju, već kao glumicu koja voli hranu. Najviše bih volela da jednog dana spojim kuvanje i glumu u nekom video formatu. Suprug i ja smo već napravili koncept, samo nam treba vremena da ga realizujemo. Bila bi to emisija o kuvanju, ali ne poput one koju ima Džejmi Oliver jer takva već postoji. Kako nisam profesionalna kuvarica, emisija bi trebalo da poveže glumu i kuvanje.

Bojana kuva odmalena. Za to je zaslužna njena mama koja joj je poklonila dečiji kuvar kad je imala osam godina.

Još tada sam počela da eksperimentišem u kuhinji. Danas imam vrlo solidno iskustvo kao domaćica, ali sam i dalje željna usavršavanja. Problem je što kod nas nema škola kuvanja kakve me privlače. Završila sam sve kurseve koji su mi se dopali. Moram da pomenem onaj kod gospođe Mirkov, zapravo Nine Babić. To je žena koja je napustila karijeru u advertajzingu i počela da pravi kolače, a sad otvara i poslastičarnicu. Ona me je naučila da pravim tartove, a danas je stalno zovem kad mi treba neki savet. Nina je hodajuća enciklopedija.

LJUBAV NA USTA ULAZI Drago joj je što su na društvenim mrežama počele da je kontaktiraju mlade devojke i pitaju za savete u vezi sa kuvanjem.

Nikad mi se nije dopadao stav onih žena koje govore svojim kćerkama: “Ne treba da kuvaš, šta će ti to”. Takve devojke postanu žene koje razmišljaju u fazonu „Zašto da kuvam, kad mogu da uživam u životu“. Za mene kuvanje istinsko uživanje i žao mi je što se u našoj kulturi sve više gubi tradicija spremanja hrane i porodičnih ručkova. Ona čuvena izreka da “ljubav na usta ulazi” ne znači da treba da nagojite muža, pa će vas on zato voleti, već se odnosi na spremanje za ljude koje volite, na radost kad vaši ukućani sednu za trpezu i jedu ono što ste im s ljubavlju spremili. Volela bih da mlade devojke izgube strah od kuvanja i to je nešto što pišem na svom blogu – moji recepti su jednostavni i svako može da ih spremi.

Iako u njenoj kući uvek ima ukusne hrane, Bojana nije non-stop posvećena kuvanju.

Ne spremam svaki dan, nema potrebe za tim. Bog blagoslovio ekspres lonac i srpsku kuhinju koja je takva da jedno jelo može da se jede tri dana. Pa ne kaže se džabe da je sarma bolja trećeg nego prvog dana, kao i podvarak. Kad spremam, pribegavam svim mogućim trikovima, ali je supa osnov mog ručka i za nju mi, baš zahvaljujući ekspres loncu, treba tačno 14 minuta. Stavim je na šporet, okerenem na jedinicu i taman dok izađem nešto drugo da obavim, ona je gotova. Volim jela kojima nije potrebno nadgledanje, ona koja stavite u rernu i ne morate da vodite računa svakim desetak minuta šta se dešava.

Kolege glumci su u potpunosti opčiinjene njenim kulinarskim umećem, a to nije čudno pošto u pozorište i setove filmova i serija nosi kolače.

Najviše vole moje tartove. Nosim ih na snimanja, ali i kad sa kolegama putujem na gostovanja. U novoj godini nastavljam sa izvođenjem predstave “Brakolomije” po Srbiji, ali i u inostranstvu. Početkom februara gostujemo u Bačkoj Palanci, u martu smo u Norveškoj, u tri grada, potom u Nemačkoj. Ono što je posebno značajno jeste da smo počeli da igramo i u Beogradu, u teatru “Carte Blanche”. U njima baš uživamo, Nenad Stojimenović, Aleksandar Srećković Kubura i ja smo uspeli da spojimo druženje i posao. Ljudima se to dopada i uvek traže kartu više – priznaje Bojana.

Autor: Gloria magazin/Jelena Milinčić
Foto: Jelena Jovanov, Instagram/Blic Žena
Podelite sa prijateljima:
Tagovi